A nyár slágere: mindent a repcéről

Forrás: Shutterstock -
repceméz repce repceolaj egészséges életmód
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A repcéről elsősorban mindenkinek a május elején virágzó óriási, sárgán vibráló mezők jutnak eszébe. Felhasználásának lehetőségeiről, jótékony hatásairól már kevesebbet tudunk, pedig rendkívüli hatásai miatt a mindennapi étrendbe kívánkozik.

Repceolaj

A napraforgó mellett a másik legfontosabb olajnövényünk a repce. Érdekesség, hogy olaját a petróleum felfedezéséig főként világításra használták. Amikor aztán a 20. században újra fellendült a repce termesztése, elsősorban az élelmiszeriparban terjedt el a felhasználása: önmagában olajként (sütőolaj, és hidegen sajtolt olaj), illetve margarin alapanyagaként is használatos.

A repceolaj – a mérsékelt égövi olajokhoz hasonlóan – rendkívül magas arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, többek között esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavakat is. Ezek olyan létfontosságú zsírok, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így a táplálkozásunk során kell gondoskodnunk bevitelükről.

Az omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavak egymáshoz képest optimális arányban fogyasztva (1:5 – 1:10, amely a repceolajra jellemző) hozzájárulnak a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához, ezzel az érrendszeri plakkok képződésének csökkentéséhez.

A repceolaj rendkívül magas arányban tartalmaz esszenciális omega-3 és omega-6 zsírsavakat Forrás: Shutterstock

A repceolaj vitamintartalma is figyelemre méltó; A-, E- és K-vitaminok találhatók benne. Az A-vitamin a normál látás fenntartásához járul hozzá, de az immunfolyamatok megfelelő működésében is fontos szerepe van. Az E-vitamin antioxidáns hatású, hozzájárul a szervezet káros szabad gyökökkel szembeni védelméhez. A K-vitamin pedig többek között részt vesz a normál csontozat fenntartásában.

A repceolajat fogyaszd a változatos és kiegyensúlyozott étrend, valamint az egészséges életvitel részeként.

Repceméz

Olaja mellett a repce méze is finom és jótékony hatású. Az összes mézfajta közül ennek a legalacsonyabb a savtartalma, enyhén lúgos kémhatású, így érzékeny gyomrúak is fogyaszthatják, sőt, ennek során a gyomorsav-túltengést is mérsékelheti valamelyest.

A legtöbb mézhez hasonlóan fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő hatású, támogatja az immunrendszert, rendszeresen fogyasztva egészségmegőrző hatású; például a vastartalma is kifejezetten magas.

A repceméznek kifejezetten magas a vastartalma Forrás: Shutterstock

A mézek között a repcének a legmagasabb a szőlőcukor-tartalma, azaz nagy energiatartalmú adagokban fogyaszthatjuk, ami fokozott szellemi vagy fizikai munka végzése közben teheti alkalmi jelleggel hasznossá.

Az olajhoz hasonlóan a mézben is megtalálható az E-vitamin, amiről nem árt tudni, hogy külsőleg is jótékony hatású; felveszi a harcot a ráncokkal, de a gyulladt bőrt is megnyugtatja.

Egészséges étrendre váltott, így fogyott le a 195 kilós férfihttp://www.life.hu/ez-zsir/20190527-nicholas-latham-fogyasanak-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlMár kisgyermekként is túlsúlyos volt, 30 évesen pedig egy drasztikus diéta után elérte mindenkori legmagasabb súlyát: 195 kiló lett. Nicholas Latham ez után határozta el, hogy lefogy. Ismerd meg Nicholas életmódváltásának történetét! Ez Zsír!Origo5 + 1 ok, hogy miért egyél minél több eprethttp://www.life.hu/ez-zsir/20190522-ezert-egyel-minel-tobb-epret-indul-az-eperszezon.htmlEz a pirosló, külsejében is csodálatos gyümölcs legalább annyira finom, mint amennyire egészséges. Érdemes kiélvezni a szezonját, és minél többet fogyasztani a frissen szedett eperből. Ez Zsír!OrigoSikertörténet: 35 kilót fogyott, és személyi edző letthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190520-35-kilot-fogyott-es-szemelyi-edzo-lett-joseph-bugos-eletmodvaltasanak-tortenete.htmlA legtöbb életmódváltóval ellentétben Joseph Bugos egyáltalán nem volt túlsúlyos kisgyerek, sőt a középiskolában végig sportolt. Aztán jött egy 180 fokos fordulat. A 30 éves férfi végül újra a kezébe vette az irányítást, és újra megtanulta szeretni önmagát. Ismerd meg Joseph történetét! Ez Zsír!OrigoÍzletes házi fűszervaj - így készítsd el!http://www.life.hu/ez-zsir/20190517-izletes-hazi-fuszervaj-recept.htmlA rendkívül egyszerűen elkészíthető fűszervaj mellé nem is kell más, csak egy ízletes kenyér vagy bagett, és már kész is a reggeli ízorgia. Ez Zsír!OrigoJelek arra, hogy változtatnod kell az étrendedenhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190509-jelek-hogy-valtoztatnod-kell-az-etrendeden.htmlA nem megfelelő táplálkozás súlyos hiánybetegségekhez is vezethet. Ezt azonban a legrosszabb lépés lenne megvárni, érdemes minél előbb tudatos étkezésre váltani az egészségünk érdekében. Van néhány olyan jel, amely egyértelműen tudatja, hogy rosszul eszel, figyelj oda rájuk, és lépj időben! Ez Zsír!OrigoA nyári formára készülsz? Ez a 10 perces hasizomgyakorlat neked szólhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190502-10-perces-hasizomgyakorlat-a-tonusos-hasizmokert.htmlA nők esetében vannak kifejezetten kényes testrészek, mint a comb, a popsi, na és persze a has. Az erős hasizom egyébként nemcsak esztétikailag fontos, de a helyes testtartás miatt is. Az erős mélyizmok leveszik a terhelést a csigolyákról, a derékról. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.