5 kiló plusz egy hét alatt – így ne hízz el a nyaralás alatt

hízás egészséges életmód nyaralás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyári szezon előtt kitartóan küzdünk azért, hogy elérjük a vágyott bikinialakot, majd jönnek a lustálkodós nyaralások, amikor is minden szempontból elengedjük magunkat. Ugyan a diétákkal ellentétben az egészséges életmódnak fontos része az is, hogy beleférnek a kilengések, de nem érdemes átesni a ló túlsó oldalára, egy-egy nyaralás alkalmával ugyanis több mint 5 kilót is fel lehet szedni. Íme, néhány tipp, hogy ne így történjen!
  • Persze szuper napozni és a strandon olvasgatni, de emellett az aktív pihenést is megéri kipróbálni. Nem kell feltétlenül extrém vízi sportokat űzni, de egy séta, egy nagyobb túrázás vagy egy kellemes biciklizés sokat segíthet abban, hogy megőrizd az alakodat és az edzettségedet. Egy kis mozgás után ráadásul megint jól fog esni a lustálkodás.
Egy kellemes biciklizés sokat segíthet abban, hogy megőrizd az alakodat Forrás: Shutterstock
  • Hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az alkoholnak is magas kalóriatartalma van. Nem is beszélve a nyaralások alatt olyan szívesen fogyasztott koktélokról, amelyek sokszor tele vannak szirupokkal, gyümölcslevekkel, tejszínnel. Így ezekből érdemes minél kevesebbet fogyasztani. Koktélok helyett inkább egy kis fröccs társaságában élvezzétek a naplementét.
  • Az all you can eat nyaralások a lehető legveszélyesebbek. Itt ugyanis gyakrabban beüt a rendszeres túlevés. De ne akarjunk minden lehetséges pénzt leenni, hiszen ennek az egészségünk látja majd kárát. Válassz minden étkezéshez nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek tele vannak rostokkal, így gyorsítják az anyagcserét. Figyelj oda az étkezésedre, egyél lassan, így érezni fogod, hogy mikor vagy tele. Ezzel a módszerrel a túlevés könnyen elkerülhető.
Válassz minden étkezéshez nyers zöldséget és gyümölcsöt, ezek tele vannak rostokkal Forrás: Shutterstock
  • Habár nem könnyű a hétköznapokban jól bevált étrendet vagy akár a napi ötszöri étkezést tartani egy nyaraláson, arra érdemes odafigyelni, hogy valamiféle rendszer így is legyen az étkezésedben. Egy egészséges, rostdús, fehérjében és jófajta szénhidrátban gazdag reggeli után ebédre választhatsz egy nehezebb, szénhidrátban, zsírban dús ételt. De figyelj rá, hogy a délután folyamán legyen egy kis aktivitás, ne csak lustálkodj. Aztán estére feltétlenül egy könnyű, zöldségekben gazdag vacsorát válassz.
  • A nyári melegben különösen fontos a megfelelő hidratálás. Fogyassz minimum két liter vizet egy nap. Ez egyrészt alapvető szükséglet a sejtjeid, a szerveid megfelelő működése szempontjából, másrészt jó hatással van az anyagcserére és a méregtelenítő folyamatokra. Ráadásul aki eleget iszik, az nehezebben hízik: kutatások bizonyították, hogy akik legalább nyolc pohár vizet isznak egy nap, azok az étkezéseknél 75–90 kalóriával kevesebbet fogyasztanak.

Ennyi vizet kell inni

Amellett, hogy minden reggelt egy pohár vízzel indítasz, napközben is oda kell figyelned a folyadékbevitelre. Szorozd meg a testsúlyodat 0,33-mal, így megkapod azt a mennyiséget (deciliterben), amennyi vízre szüksége van a szervezetednek. Természetesen vannak olyan esetek, amikor ennél többet is kívánunk, például sportolás alkalmával, vagy a tikkasztó nyári napokon.
3 + 1 alapszabály az edzéshez, ha fogyni szeretnélhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190624-alapszabaly-az-edzeshez-ha-fogyni-szeretnel.htmlHa kezdő életmódváltó vagy, esetleg ha már egy ideje benne vagy a sport, az edzés világában, de mégsem érzed elég hatékonynak, akkor ezeket az alapszabályokat érdemes figyelembe venned. Ez Zsír!Origo62 kilót fogyott, hogy megvehesse álmai menyasszonyi ruhájáthttp://www.life.hu/ez-zsir/20190613-jane-otoole-62-kilot-fogyott-hogy-megvehesse-almai-menyasszonyi-ruhajat.htmlMary Jane O'Toole rossz étkezési szokásai és mozgásszegény életmódja miatt hízott meg. Sokáig nem volt hajlandó tudomásul venni a tényeket, pedig már az egészsége is egyre romlott. Végül a lánykérés jelentett számára óriási motivációt, és végül el is érte célját: gyönyörű menyasszony lett. Ismerd meg Jane történetét! Ez Zsír!Origo40 perc a tökéletes bikinialakért – edzésre fel!http://www.life.hu/ez-zsir/20190621-40-perces-edzes-a-tokeletes-bikinialakert.htmlA jó munkához idő kell, a nyári alak sem egy edzés után alakul ki. Ha viszont már nem sok választ el tőle, vagy éppenséggel most vágnál bele az életmódváltásba, hiszen az soha nem késő, akkor ajánljuk ezt a teljes testet átmozgató gyakorlatsort. Ez Zsír!OrigoHűtsd le magad cukormentes, frissítő limonádékkalhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190613-hutsd-le-magad-cukormentes-frissito-limonadekkal.htmlEgy felnőtt ember szervezetének minimum napi két liter vízre van szüksége. A nyári kánikulában a folyadékigényünk ennél még több is lehet. Egy-egy meleg délutánon, vagy éppen egy kerti partin kellemes változatosságot jelenthet, ha feldobjuk valamivel a tiszta vizet, vagyis jöhetnek a cukormentes limonádék! Ez Zsír!OrigoZsírégetésre fel! Ezt fogyaszd, ha fogyni szeretnélhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190612-zsiregeto-etelek-italok-a-lapos-hasert.htmlAhhoz, hogy megszabadulj pár kilótól, vagy beindítsd a zsírégetést, néhány apró változtatás is elég lehet az étrendedben. Mutatjuk a kedvenc zsírégető nassolnivalónkat, az édességeket is kiváltó smoothie-nkat és az üdítőket helyettesítő, szuperegészséges italunkat. Ez Zsír!Origo5 ok, amiért hazai zöldségeket és gyümölcsöket fogyasszhttp://www.life.hu/ez-zsir/20190605-ezert-fogyassz-hazai-magyar-zoldsegeket-es-gyumolcsoket.htmlVégre itt az igazi szezon, amikor már tényleg bűn import gyümölcsöt vagy zöldséget fogyasztani. Ennek ellenére sajnos a nagyobb áruházakban gyakori, hogy nem a hazai termékek kerülnek ki, így érdemes tudatosan, körültekintően választani. Ez Zsír!Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.