felsőoktatási felvételi 2024 intézményi többletpont szabálymódosítás egyetem pontszámítás
Azok a diákok, akiknek sikerült február 15-ig beadni a jelentkezésüket a 2024-ben induló felsőoktatási képzések valamelyikére, már tudják, hogy új szabályokkal kell szembenézniük: az eddig megszokott pontszámítási rendszer. A többletpontrendszert az intézményi pontok váltották, amelynek következtében az egyetemek és főiskolák nagyobb szabadságot kaptak saját szempontjaik érvényesítésében, és ezzel a felvételi követelmények meghatározásában. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt már minden érintett, idén felvételiző tudja, hogy az eddig megszokott pontszámítási szabályok megváltoztak, az egyetemekre bekerülni már nem a központi rendszer alapján kerülhet be a reménybeli hallgató, a többletpontok megszűnésével új szempontok is bekerültek az egyes intézményekbe jutás feltételei közé. Bizonyos feltételeket 2024-től az intézmények maguk határozhatnak meg, amely több területen is jelentős változásokat hoz majd.

Ami nem változik a felvételi pontok számításában

Marad az 500 pontos rendszer, azaz összesen és maximum ennyi pont szerezhető a felvételi eljárás során. Ebből továbbra is 200 pontot tehetnek ki a középiskolai tanulmányi eredmények, 200 pontot az érettségi eredmények, ám a úgynevezett központilag meghatározott legfeljebb 100 pontos többletpontok helyét az intézményi pontok veszik át. De alapvetően az 500 pont összetétele nem változik, ugyanakkor átalakul. 

Amit másképp kell kalkulálniuk a felvételizőknek

 

A tanulmányokból összeálló maximum 200 pont két részre oszlik. 

100 pont érhető el a középiskolai érettségi bizonyítvány százalékos eredményeinek átlagából és 100 pont kapható a középiskola utolsó két évfolyamán, a meghatározott tantárgyakból szerzett év végi osztályzatok összegének kétszereséből.

érettségi,   Debrecen, 2023. május 9.Diákok a matematika írásbeli érettségi vizsgán a Szent József Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégiumban Debrecenben 2023. május 9-én. Matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek.
Alapvetően az 500 pont összetétele nem változik, ugyanakkor átalakul
Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A tanulmányi pontok számításánál 2024-ben a magyar nyelv és irodalom, a történelem, a matematika, egy legalább két éven át tanult választott idegen nyelv, valamint a választott egyetem által meghatározott tantárgy jegyeit kell figyelembe venni. Utóbbinak már nem kell természettudományos tantárgynak lennie. A választott idegen nyelv helyett a nemzetiségi nyelv és irodalom tantárgy jegyeivel is lehet számolni. 

Az érettségin szerezhető 200 pont 

összetételénél 2024-től az egyetemek maguk határozzák meg, melyik az a két tárgy, amelynek az eredményét figyelembe veszik, és azt is előírhatják, hogy az adott tárgyból a felvételhez közép- vagy emelt szintű érettségit kérnek.

Fontos változás, hogy a felvételi eljárában a középszintű érettségi vizsga százalékos eredményének kétharmadát kaphatják meg pontszámként a vizsgázók, míg az emelt szintű érettségi vizsga százalékos eredményét továbbra is 100 százalékban számolják, tehát, míg emelt szinten egy 90 százalékos érettségi 90 pontot jelent, középszinten csupán 60-at ér.

A többletpontokat felváltó intézményi pontok kritériumai intézményenként változhatnak, de azt el lehet mondani, hogy az eddig megszokott feltételeket az egyetemek és főiskolák tovább vitték, ám nem biztos, hogy ugyanannyit érnek, mint korábban, és mellettük rengeteg más szempontot is figyelembe vehetnek. 

Intézményi többletpontot hozhat többek között: 

  • sporteredmény
  • tanulmányi versenyeredmény
  • művészeti versenyeredmény
  • nyelvvizsga
  • emelt szintű érettségi
  • egyetemi felvételi felkészítő tanfolyam
  • kompetencia teszteredmény
  • szakképzés
  • felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél
  • munkatapasztalat
  • közösségi szolgálat stb.

 

Önkéntes tartalékos katonai szolgálatért, attól függően milyen típusú és időtartamú, 16 vagy 32 vagy 64 többletpont is kapható. Ezt nem az intézmények, hanem jogszabály biztosítja, és akár a maximálisan elérhető 500 pont fölé is emelkedhet vele a felvételiző összpontszáma.

A pontszámítás módja a képzés szintjétől is függ 

A felvételi eljárás alapelve továbbra is, hogy mindig a diák számára legkedvezőbb számítási módot alkalmazzák. Ha a felvételiző jobban jár úgy, hogy a tanulmányi, érettségi és intézményi pontokat (200+200+100) adja össze az algoritmus, akkor úgy számol, ha az érettségi pontok duplázása és az intézményi pontok hoznak többet (200x2+100), akkor úgy. A középiskolai végzettséggel rendelkezők számára ez a két opció lehetséges.

felvételi, pontszámítás
A többletpontokat felváltó intézményi pontok kritériumai intézményenként változhatnak
Forrás: Tero Vesalainen/Shutterstock

Akinek van már egyetemi, főiskolai oklevele, maximum 400 pontot kaphat érte és ehhez az összeghez jön még az intézményi pontok száma, ami ebben az esetben is legfeljebb 100 lehet. 

A felsőoktatási szakképzésbe jelentkezőknél a tanulmányi pontok duplázása utáni pontszám és az intézményi pontok összege (200x2 +100) adja ki a felvételi összpontszámot — ez kizárólag ebben az esetben lehetséges.

A szakképzésből érkezők, tehát szakgimnáziumot, technikumot végzettek pontszámítására három módszer létezik, attól függően, hogy melyik számukra a legkedevezőbb. Az ő felvétei ejárásban figyelembe vehető pontjaiknak összege állhat a

  1. tanulmányi pontok (200) + érettségi és szakmai vizsga (200)+ intézményi pontok (100)
  2. érettségi és szakmai vizsgapontok készerese (400) + intézményi pontok (100)
  3.  szakmai vizsgapontok négyszerese (400) + intézményi pontok (100)

összegéből is. 

Bizonyos egyetemi szakokon, művészeti és művészetközvetítő képzéseken, sport és sportoktató, testnevelő, gyógytestnevelő és nemzetiségi óvodapedagóus képzéseken a fentiektől teljesen eltérő módszerrel számolják ki az elért pontokat. Ezeken a képzési területeken nem adható intézményi pontszám, viszont a gyakorlati vizsga az összpontszámból 400 pontot tesz ki

Hogy melyik egyetemen miért adnak pluszpontot és milyen speciális esetek léteznek még, arrólaz intézmények honlapján vagy a felvi.hu-n tájékozódhatnak a felvételizők. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.