A terhesség növeli a biológiai életkort, a szülés viszont fiatalít

terhes nő, terhesség
Shutterstock - wavebreakmedia
kutatás terhesség öregedés szülés
A sokak által már korábban is sejtett jelenséget most egy friss tanulmány megerősítette: a terhesség felgyorsítja a biológiai öregedést. A szülés után azonban a folyamat megfordulhat.

A terhes nők húsz hét alatt akár két évet is öregedhetnek - írják az amerikai Yale School of Medicine szakértői a Cell Metabolism című folyóiratban megjelent tanulmányukban. A nők teste hatalmas változásokon megy keresztül a várandósság alatt, a növekvő magzat miatt a szervek elmozdulnak, a medenceízületek lazábbak lesznek, a terhességi hormonok pedig befolyással vannak az étvágyra és az energiaszintre. Emellett az agy egyes idegsejtjei tartósan átprogramozódnak. Ilyen hatásokat egyébként csak az alkoholfogyasztással, a dohányzással és a stresszel hoztak eddig összefüggésbe - írja a New York Post.

A biológiai életkor jelentősen eltérhet a kronológiai kortól, mivel előbbit a gének és a külső hatások, többek között az életmód határozzák meg. A korai öregedés legismertebb tényezői az egészségtelen táplálkozás, az alkoholfogyasztás, a nikotin és a stressz.

terhes, terhesség, has
Forrás: Shutterstock

A Kieran O'Donnell perinatális kutató és Hung Pham biostatisztikus által vezetett csapat 119 nő vérmintáit elemezte a terhesség alatt és után különböző időpontokban. Megerősítették egy tavalyi tanulmány eredményeit: megállapították, hogy a terhességgel járó stressz felgyorsítja az öregedést.

Nagy meglepetés a szülés után

A kutatók az úgynevezett DNS-metilációkra összpontosítottak - ezek a genetikai anyag apró kémiai módosulatai, amelyek - ellentétben magával a DNS-sel - az élet folyamán változhatnak. Ezek a metilációk bizonyos mintázatokat alkotnak, amelyek segítségével a kutatók meg tudják becsülni egy személy biológiai korát.

A nagy meglepetést a születés utáni értékek jelentették.

 

Három hónappal később a biológiai életkor erős csökkenését figyeltük meg, egyeseknél akár nyolc évvel is

 - magyarázza O'Donnell.

A terhesség után a szervezet rekordidő alatt regenerálódik, ám ez a folyamat nem minden nőnél történik egyformán gyorsan, a terhesség előtti életmód ebben nagy szerepet játszik. Azok a nők, akik a szülés előtt túlsúlyosak voltak, nem nyerték vissza olyan gyorsan a biológiai korukat.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.