Mennyit ér a szüzesség a XXI. században? A pszichológus válaszol

szüzesség
Shutterstock - Sannikova Maria
ártatlanság szex szüzesség társadalom érték
Míg régebben óriási jelentősége volt a szüzességnek, ma már inkább az a központi téma, hogy az ember milyen gyakorisággal él szexuális életet. Joggal merül fel bennünk a kérdés: számít még az ártatlanság a mai társadalomban?

A szüzesség fontosságának kérdésén tűnődve az első gondolat, ami felmerül bennünk, szinte biztosan ez: attól függ, hogy fiúról vagy lányról beszélünk. Ezt a témát – és még sok másikat – ugyanis igencsak kettős mércével kezeljük, még ma is, amikor az egyenjogúság központi szerepet tölt be az életünkben.

Hogy is volt ez?

Nem is olyan rég, még az egész világon a szüzességet nagyra értékelték, és a tisztaság szent szimbólumának tekintették. Különösen a nők esetében becsülték nagyra, és gyakran a boldog és sikeres házasság záloga volt. Sok kultúrában társadalmi felelősségnek, valamint a vérvonal és a családi becsület megőrzésének eszközének tekintették. Ez azonban nem csak a nőkre korlátozódott. A férfiaktól is elvárták, hogy a házasságig önmegtartóztatóak legyenek, ezt ugyanis az önuralom, a fegyelem és a becsület jeleként értékelték. Bizonyos kultúrákban viszont a férfi szüzességét a tapasztalatlanságnak, éretlenségnek vagy akár gyengeségnek tekintették. Ahogy a társadalmi elvárások modernizálódtak, a szüzesség jelentősége is úgy változott. A feminizmus és a szexuális forradalom előretörésével a szüzesség, mint az ember értékének vagy erkölcsének mércéje is megkérdőjeleződött. Ma sokan az önmegtartóztatást inkább személyes döntésnek tekintik, mintsem társadalmi elvárásnak. Egyes kultúrákban és közösségekben azonban még mindig fennáll az elvárás, hogy a házasságig érintetlennek kell maradni.

önmegtartóztatás, nincs szex
Ma sokan az önmegtartóztatást inkább személyes döntésnek tekintik, mintsem társadalmi elvárásnak.
Forrás: Shutterstock

Más szelek fújnak

Az idők során a szüzességgel kapcsolatos hozzáállás megváltozott, ahogy a társadalmak egyre liberálisabbá váltak. Gyakran a szüzesség fogalma szégyenkezéssel társul, és emiatt sokan döntenek úgy, hogy fiatalabb korban kezdik a szexuális életet. Érdekes, hogy időnként mégis azt tapasztalhatjuk, hogy bizonyos körökben a szüzesség dicsőítése újraéledt, és egyesek újra pozitív erényként tekintenek rá. Ki tudja, talán ezzel is a tömegből való kirívás a cél, másnak lenni, mint a többiek. Megint mások különböző okokból, például vallási vagy erkölcsi meggyőződésből, személyes indíttatásból vagy a házasság előtti szexszel kapcsolatos egészségügyi és biztonsági kockázatokkal kapcsolatos aggodalmak miatt tartózkodnak a szexuális élettől a házasságkötésig.

A közösségi média 

Sajnos manapság már a közösségi média határozza meg, hogy mit eszünk, mit iszunk, mivel töltjük a szabadidőnket, mit hordunk, hol vásárolunk, mit gondolunk, mit érzünk. Ezzel persze a szüzesség megőrzésének témája is tovább bonyolódott. A médiaplatformok a szexuális viselkedés és a szüzességhez való hozzáállás széles skáláját mutatják be, egyesek szerint a szüzesség semmit sem számít, míg mások az önértékelés és a hírnév létfontosságú összetevőjeként kezelik. Esetükben inkább az a kérdés számít csak, hogy hetente hányszor. Minden más – mint például kivel, miért, hol, hány éves, házas vagy sem – smafu. A különböző közösségi média platformok olyan kultúrát hoztak létre, ahol az önértékelést a szexuális partnerek számához kötik. Az influencerek és a hírességek ösztönzik ezt a kultúrát, sikerüket szexuális vonzerejük határozza meg. Ma már egy terméket vagy zenei produkciót sem lehet eladni úgy, hogy az ne legyen valamilyen módon szexualitással fűszerezve, még akkor sem, ha egy építőkockáról van szó

 – mondja dr. Makai Gábor pszichoterapeuta.

Vallási nézőpontok

A szüzességgel kapcsolatos vallási nézetek mindig is jelentős szerepet játszottak a társadalmi és erkölcsi értékek alakításában. Számos vallásban a szüzesség házasságig történő megőrzését alapvető gyakorlatnak tekintik, amely szerves részét képezi a hit, valamint az egyén és a társadalmi elvárás.

Kettős mérce

Annak ellenére, hogy a világ egyre inkább törekszik a nemek összemosására, arra, hogy semmilyen szempontból ne legyen különbség férfi és nő között, a szüzesség kettős mércéje mégis határozottan jelen van. Egy férfi minél gyakrabban, minél több partnerrel, minél fiatalabban él szexuális életet, annál menőbbnek számít. Ha egy nőről van szó, akkor viszont már nem éppen ez a vélemény alakul ki róla. Ez azért is különös, mert pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy nő kezdjen ki egy pasival, vagy hogy egy nő használja a férfi testét egyetlen éjszakára, ma pedig már ez teljesen általános jelenség, mondhatni bevett szokás. Ez a kettős mérce mégis óriási nyomást gyakorol a fiatal nőkre, hiszen egyfelől a csapból is a szex folyik, mintha valami kötelező napi rutin lenne, másfelől viszont megbélyegzik, ha túl korán bújik ágyba valakivel vagy valakikkel. Olyan kérdések útvesztőjébe kerülhetnek, mint például: Mennyit ér egy nő? Megér egy vacsorát és egy filmet? Megér egy hetet? Megér egy hónapot? Megér egy fél évet? Eljegyzést? Vagy megér egy életre szóló elkötelezettséget? Ez a kettősség gyakran fizikai és érzelmi károkat okoz, beleértve a súlyos önértékelési problémákat, depressziót, a szorongást és még akár az öngyilkosságot is.

flörtölő nő, kacér nő
Pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy egy nő kezdjen ki egy pasival, vagy hogy egy nő használja a férfi testét egyetlen éjszakára, ma pedig már ez teljesen általános jelenség.
Forrás: Shutterstock

Kiknek fontos?

„Bár a szüzességhez való hozzáállás az idők során jelentősen megváltozott, az ezt körülvevő viták, álláspontok, vélemények valószínűleg nem fognak egyhamar véget érni. Ahogy továbbra is küzdünk a változó társadalmi normákkal, a szexszel és szexualitással kapcsolatos attitűdökkel, a szüzesség megőrzésének kérdése továbbra is központi szerepet fog játszani, főként a közösségi platformokon. Ha másért nem, talán azért, mert manapság trendi, szinte muszáj mindenen vitatkozni, minden véleménnyel szembe menni, akár egymás torkának esni. Az egyetlen helyes célkitűzés ezzel kapcsolatban az lenne – főleg a fiatal lányok számára – ha mindenki azt tenné, ami neki jó, mindenki a saját belátása szerint döntene a szüzesség kérdésében. Nem a haverok, a közösségi média, a popsztárok, a reklámok véleményére, sugallatára hallgatva, hanem kizárólag a saját belső hangjára, elveire, értékrendjére bízva a döntést. Mi pedig próbáljunk meg elfogadóbbak lenni mások elhatározásaival szemben, tartsuk tiszteletben a hitvallásukat, és ne akarjuk senkire ráerőltetni a saját gondolkodásmódunkat vagy elvárásunkat" – tanácsolja a pszichológus.

Forrás: Fanny magazin
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.