Gyermeknap: 5 hely, ahol elkerülhetitek a tömeget

család gyermeknap programajánló
Szeretnétek emlékezetessé tenni a gyermeknapot egy közös családi programmal, de kerülnétek a zsúfolt helyeket? Akkor irány a természet! Íme, 5 szuper hely, amit ilyenkor (is) érdemes felkeresni!

Szuper dolog a gyermeknap, főleg, ha bírjuk a strapát. Érdemes azonban már napokkal előre felkészülni lélekben: a legtöbb gyermeknapi rendezvényen zsúfoltság, visítozó lurkók, villogó vidámparki játékok, hatalmas sorok, valamint ipari mennyiségű sütemény, fagylalt és vattacukor vár bennünket. Nincsen ezzel semmi baj, ha bírja a szülő és a gyermek idegrendszere. Ám akiket frusztrál a tömeg és a hangzavar, azok inkább messziről elkerülik ezeket az rendezvényeket. 
De mit tegyünk, ha mi is valami csendesebb ünneplésre vágyunk, ugyanakkor szeretnénk emlékezetessé tenni ezt a napot, és valami szuper programra elvinni a gyermeket? Hol és hogyan tölthet minőségi időt együtt a család ilyenkor?

család gyerek gyermeknap kirándulás természet gyermek
Töltsük a természetben a gyermeknapot, és töltődjünk fel közös családi élményekkel!
Forrás: Shutterstock/Cround Picture

Irány a természet! 

Május végén tökéletes az időjárás a szabadtéri programokhoz – mivel már nincs hideg, de még nem tört be a kánikula sem –, így a legjobban egy természetközeli programmal járunk, ami egyszerre kikapcsol és feltölt bennünket. Ugyanakkor lássuk be, a kisgyermekek számára egy erdei kirándulás nem feltétlenül vonzó program, főleg, ha ugrálóvárral és vidámparki játékokkal állítjuk szembe. Van azonban jó néhány olyan különleges, meseszerű, kifejezetten a gyermekek számára kialakított tanösvény és természetközeli hely, amelyek a kisebbek érdeklődését is felkelthetik. Ezekből szemezgettünk gyermeknapra. 

Ezeken a helyeken gyermeknapon is elkerülheted a tömeget  

Teknős Tanösvény - Dunakeszi 

Dunakeszin a forgalmas nagyáruházak mögött egy különleges tanösvény várja a látogatókat, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas kalandokat tartogat. A főváros közvetlen közelében található lápos területet nem tudták másképp hasznosítani, így egy vadregényes kirándulóhelyet alakítottak itt ki. Az ösvény különlegességét az adja, hogy fapallókon gyalogolhatunk végig, és felfedezhetjük a lápvidék élővilágát. Az utat kishidak, mászófal, és egy kilátó is színesíti, illetve 7 állomáson pihenhetünk meg, ahol mindig vár ránk valamilyen érdekesség. A helyszín viszonylag könnyen és gyorsan bejárható: mi egy 2,5 évessel teljesítettük a túrát, és külön öröm volt az út végén lévő tisztást felfedezni, ahol a gyermek szabadon rohangálhatott és levezethette a feles energiáit.

A Dunakeszi Teknős Tanösvényen fapallók vezetnek végig.
Forrás: Lontai-Török Ildikó

Törökmezői Kis-Állatpark - Nagymaros 

A Börzsöny hegység szívében, Törökmezőn meghúzódó Állatpark közel félszáz állatfajjal, közöttük egzotikus ritkaságokkal, állatsimogatóval, terráriumszobával és ismeretterjesztő programokkal várja a családokat. Az Állatparkban emlősök, madarak és hüllők is élnek, és akár lámával vagy ormányos medvével is találkozhatunk. A helyszínen van egy játszótér és egy nagy rét is, ahol legutóbbi látogatásunk során hatalmasat rohangáltak és labdáztak a gyerekek, amíg mi megrendeltük az ebédet – mert melegétel fogyasztásra is lehetőség van. A kirándulást össze lehet kötni a Törökmezői tanösvény felfedezésével, hogy a Börzsöny világát még jobban megismerjük. A nagyobb gyerekek a Törökmezői Kalandpark kötélpályáját is kipróbálhatják, ha pedig autóval járunk a körnéken, akkor a Julianus-kilátóhoz is érdemes elmenni. 

Kapibara a Törökmezői Kis-Állatparkban 
Forrás: Facebook / Törökmezői Kis-Állatpark 

János Vitéz Meseút - Ráckeve 

Ráckeve legszebb helyein 12 gyönyörű, kézzel festett házikó vár benneteket, melyekben megelevenedik a híres neves János vitéz és Petőfi költeményéhez ihletet adó Horváth Nepomuki János kalandos története. A meséhez kapcsolódó játékos feladatokat, beszélgetés indító kérdéseket is találtok a házikókban. Tegyétek próbára az ügyességeteket, és kutassátok fel az összes titkos kulccsal nyíló ládikót!

János vitéz Meseút Ráckevén gyermeknap
A János vitéz Meseút Ráckevén 12 megállóhellyel várja kirándulókat.
Forrás: Facebook / János vitéz Meseút Ráckevén

 

Vuk tanösvény - Budapest 

A Vuk tanösvény egy 2,5 kilométeres kalandösvény a Budai hegyekben, amely interaktív élményeket biztosít a virtuális és a valós térben egyaránt. Az ösvény felfedezéséhez még indulás előtt érdemes telepíteni a Digitális Vándor applikációt, amely offline módban is működik, így a túra során végig használhatjátok. Az ösvény a II. kerületi Erdei Macis Játszótérről indul, és ide is tér vissza. Az útvonal összesen 12 erdei állomást rejt magában, ahol Fekete István műveinek ismert és népszerű karakterei által tudhatunk meg többet az erdő állat- és növényvilágáról. Ezáltal összefonódik a természetjárás és a kultúra, a digitális applikáció pedig olyan élményekkel teszi izgalmasabbá a túrát, mint a meghallgatható állathangok, a kiterjesztett valóságon keresztüli tapasztalatok, vagy a témához kapcsolódó kvízkérdések. 

A Vuk tanösvény Budapest II. kerületében a Macis erdei játszótérről indul és ide is érkezik vissza.
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt. / parkerdo.hu

Gödöllői Arbo-Park – Az ezerarcú erdő 

Az arborétum Gödöllő és Isaszeg határában fekszik. 1989-ben nyitották meg a nagyközönség számára, ekkor készültek el a bemutató útvonalak, pihenők, esőbeállók, kiépített tűzrakó, színpad és egyéb kiszolgáló létesítmények. Az arborétumban 147 fenyő és nyitvatermő, illetve 875 lombos fa és cserje található, de nemcsak a növényeket fedezhetjük fel, hanem a számos kis tisztást is, mint a Róka tisztás, Mókus tisztás és a Süni tisztás, ahol játszótér is található.

A Gödöllői Arbo-Park Süni tisztásán szuper játszótér várja a gyerekeket. 
Forrás: arbopark.hu


 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.