Gyermeknevelési kérdésekben tiéd a döntés: ezt a 3 dolgot ne engedd meg a nagyszülőknek

Portrait,Of,Grandparents,And,Grandchildren,Having,Fun,Together,At,Home
Shutterstock/Copyright (c) 2022 pics five/Shutterstock. No use without permission. - pics five
nagyszülő gyermeknevelés unoka szabályok
Szülőnek lenni nem mindig könnyű feladat, különösen, ha árral szemben kell úsznod, mert a saját szüleid hátráltatják a haladást a gyermeknevelés amúgy is rögös útján. Ezért jobb, ha már az elején felállítasz bizonyos szabályokat, amelyeket a nagyszülőknek is be kell tartaniuk.

Amikor egy pár szülővé válik, az ő szüleikből nagyszülők lesznek. Csak az nem mindegy, milyen nagyszülők. Ha mindenben együttműködnek az újdonsült szülőpárral, mert még emlékeznek, milyen kínos volt a saját szüleik lesajnáló megjegyzéseit hallgatni és azért veszekedni velük, mert az volt a meggyőződésük, hogy a nagypapa és a nagymama dolga, hogy elrontsa a gyereket, akkor a szülőknek szerencséjük van, a nagyik talán nem akarnak majd mindent jobban tudni és másképp csinálni. Elfogadják a fiatalok gyermeknevelési irányelveit és módszereit, és amikor náluk van az unoka, következetesen ragaszkodnak azokhoz. Ha viszont nincs szerencséjük, akkor kénytelen lesznek szigorú szabályokat felállítani, és megküzdeni a nagyszülőkkel, hogy ők is betartsák azokat. 

gyermeknevelés, szülő, nagyszülő, unoka
A jó nagyszülők elfogadják a fiatalok gyermeknevelési irányelveit és módszereit, és amikor náluk van az unoka, következetesen ragaszkodnak azokhoz
Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 Monkey Business Images

Ha nem akarsz állandóan a saját vagy a párod szüleivel harcolni, a következő 3 dolgot semmiképpen ne engedd meg a nagyszülőknek.

Ne kritizálja a gyermeknevelési módszereidet, ne ássa alá a szülői tekintélyedet

A nagyszülők sokszor meg vannak győződve arról, hogy a lányuk-fiuk nevelési elvei azonosak az övékkel, hiszen ők a szüleik. Ez azonban nem törvényszerű, lehetnek más módszereid, amelyekről nem vagy köteles vitát nyitni. A szülői tekintélyedet aláásni pedig a saját édesanyádnak és édesapádnak sincs joga, a gyermeked előtt nem kritizálhat. Lehet, hogy tiszteletlennek érzed magad, amikor elutasítod a szüleid javaslatait, nem fogadod meg a tanácsaikat, amin ők talán meg is sértődnek majd, de ne feledd, a nap végén te vagy az, aki ott marad a gyerkőccel, te vagy, akinek meg kell hoznia a család érdekeit szem előtt tartó döntéseket. Bátran szállj szembe a nagyszülőkkel, és határozottan utasítsd vissza a kritikáikat és kioktatásukat. 

Akár nálatok, akár a saját otthonukban vigyáznak az unokára, a te szabályaidat kell betartaniuk

A családi szabályokat a szülők hozzák, a gyermeket és érdekeit védő határokat is ők húzzák meg. Legyen szó csokievésről, ágyon ugrálásról, éjfélig fentlétről vagy bármi másról, amit te nem engedsz meg a kölyöknek, azt ők sem engedhetik meg neki. Nem az a dolga a nagyszülőnek, hogy elrontsa az unokát, sem az, hogy elkényeztesse őt. Szeretni szabályok mentén is lehet, sőt, úgy lehet csak igazán. Ezt szülőként tudta, emlékeztesd rá, hogy nagyszülőként is tudja

Beszéljetek az ajándékozásról is

Vannak olyan ajándékok, amelyeket azért nem kaphat meg a gyerek, mert a pénztárcátokhoz képest túl drága, bármennyire szeretné és akármennyire is akarod megadni neki, nem megy. Ilyen esetben, ha a nagyszülők azt mondják, ők megveszik, az teljesen rendben van. Ám, ha valamit azért nem kaphat meg az unoka, mert a szülei elvi okokból nem szeretnék megadni neki, akkor azt a nagyszülőktől sem kaphatja meg. Ugyanez igaz később a pénzre is: az oké, ha a szülinapra a 16 évesnek a nagypapa és a nagymama ad egy megbeszélt összeget, de az nem oké, ha folyamatosan, pláne titokban pénzzel tömi az unokát. 

A nagyszülőknek tisztelni kell a határokat, s noha többnyire csupa jószándék vezérli őket, tudjuk, hogy a pokolhoz vezető út is azzal van kikövezve. Már csak ezért is jobb előre lefektetni a kicsit talán rugalmas, de mindenképpen betartandó szabályokat. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.