Mezoterápia - A szépség tűszúrásokkal érkezik

kozmetika fiatalítás izület arc mezoterápia zsírbontó kezelés kezelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A modern gyógyszereknek köszönhetően plasztikai sebészeti eredmények érhetők el, ha injekcióval, célzottan a megfelelő területre juttatják a szépészeti hatóanyagot. Ez a mezoterápia lényege, vagyis a tűszúrásos kezelések mellett nem kell műtőasztalra feküdni.


Dr. Keresztes Balázs belgyógyász segítségével - aki sok éve foglalkozik mezoterápiával és több ezer kezelésen van túl - csokorba szedtük mindazt, amit a mezoterápiáról tudni lehet.

A mezoterápia eredetileg is injekciós kezelést jelentett, amely során a szervezetbe célzottan juttattak be hatóanyagokat, kezdetben izületi bántalmak ellen. Ez az alapvetően egészségügyi beavatkozás aztán elterjedtté vált a kozmetika területén is. Manapság leghatékonyabb alkalmazása a zsírsejtek roncsolása révén az alakformálás, illetve a narancsbőrkezelés, valamint az egyre hatékonyabb gyógyszereknek köszönhetően a hajhullás megállítása, a haj visszanövesztése.

Thinkstock
Thinkstock


A belgyógyász véleménye szerint azonban határozottan ketté kell választani az orvosi mezoterápiát a kozmetikai mezokezelésektől. Elsősorban azért, mert injekciós tűvel hatóanyag bejuttatása a szervezetbe egész egyszerűen egészségügyi beavatkozásnak minősül, még akkor is, ha a tű hossza az 1 mm-t sem éri el. Vagyis azért kell különválasztani és a jelenleginél szigorúbban szabályozni az injekciós tűvel végzett kezeléseket, mert a hosszabb tű egy avatatlan, nem egészségügyi végzettséggel rendelkező ember kezében veszélyes "fegyver" lehet, ugyanis a bőrszövet alá a nem megfelelő mélységbe juttatott hatóanyag más szövetekbe kerül, és ott fejti ki hatását. És azért is, mert a mezoterápia során alkalmazott mintegy százféle hatóanyag és azokból kikevert koktélok okozhatnak allergiás, váratlan szisztémás hatásokat, reakciókat, amelyek megfelelő ellátására a nem egészségügyi végzettségű kozmetikusok nincsenek kellőképpen felkészülve.

Mezoterápiás zsírbontás

Az injekciós zsírsejtroncsoláskor (ez a mezoterápia lényege) egy hajszálvékony tűvel olyan anyagot (epesavat) juttatnak egyenletesen a zsírszövetbe, ami roncsolja a zsírsejtek membránját, így elpusztítva azokat. A kezelés rendkívül vékony tűvel történik, a szúrás által okozott fájdalom pedig elhanyagolható. Egy átlagos zsírpárnát elég 3-4 alkalommal kezelni, és a zsírszövet eredeti méretének akár 20-30 százalékra is összezsugorodhat.

Az eljárás alkalmas a narancsbőr végleges eltávolítására is, mivel az nem más, mint a bőrfelszín alatt elhelyezkedő apró, kitüremkedő zsírsejtek tömege, a hatóanyag beadása után ezek a zsírsejtek is szétroncsolódnak. Fontos tudni, hogy ez a kezelés valóban végleges eredményt kínál, hiszen akinek eltüntették a zsírpárnáját vagy a narancsbőrét, annak az életében nem nagyon jön már vissza, mert a zsírsejtek nem tudnak szaporodni, és örökre roncsolt marad a terület.

Az utolsó szálig megmenthető

Sokan küzdenek már nagyon fiatalon a hajhullás problémájával, éppen ezért fontos tudni, hogy ha a fejbőrben még vannak működőképes, csak valamilyen oknál fogva nyugvó hajhagymák, ezeket a bőrbe bejuttatott hatóanyagokkal stimulálni lehet, így megindul a hajnövekedés, akár olyan területeken is, amelyek jelentős kopaszodást mutatnak. A mezoterápiás kezelés során olyan hatóanyagokat juttatnak a fejbőrbe - egy hajszávékony, pici tűvel 1-2 mm mélyre -, amelyek egyebek közt stimulálják a hajhagymák működését (minoxidil), illetve gátolják a tesztoszteron - dihidrotesztoszteron átalakulást. A dihidrotesztoszteron hormon felelős ugyanis nőknél idősebb korban, illetve a férfiaknál már fiatalon is a hajhagymák működésének leállásáért. Ha egy hajhagyma már régóta működésképtelen, akkor elsorvad, funkcióját már nem lehet visszaállítani, így a mezoterápiás kezelés azoknak javasolt, akiknek még vannak működőképes, stimulálható hajhagymáik. Ez általában a férfiak kopaszodásának kezdeti formáit jelenti, nőknél azonban jóval nagyobb az esély a hajhullás megállítására.

Thinkstock
Thinkstock


Amikor tilos!

Kifejezetten tilos a mezoterápia terhesség, szoptatás alatt, súlyos autoimmun betegségek, idegrendszeri, pszichés betegségek megléte esetén, és akkor sem, ha a szépülni vágyó cukorbetegséggel küzd. A beavatkozást nem végzik el akkor sem, ha a bőr gyulladt, vagy bármilyen fertőzéssel küzd a vendég.

A kozmetikai mezoterápia

A kozmetikai mezo jellegű kezeléseknek azonban van létjogosultságuk, még akkor is, ha ez valójában szűkebb körű, mint az a köztudatban él. A tű nélküli kezeléseknek több válfaja ismert, a szakszóval például elektroporézisnek nevezett egyik módszer lényege, hogy speciális elektromágneses hullámokat kibocsátó eszközzel láthatatlan nyílásokat hoznak létre a bőrön, mintegy kaput nyitva a hatóanyagok előtt, de az ultrahang is alkalmas mezo-lifting kezelésre.

Az arc kezelésénél is lehet látványos és szép eredményeket elérni, a hajas fejbőr kezelésénél, a zsírbontásban, alakformálásban azonban megint csak a tű problémájába ütközünk. Vagyis, ha nem megfelelő hosszúságú tűvel, nem célzottan juttatjuk el a leghatásosabb szert, adott esetben például a roncsoló epesavat a zsírsejtekhez, akkor tulajdonképpen nem lesz maradandó az eredmény, ráadásul akár tűvel, akár más módszerrel juttatnak be egyéb anyagokat a szervezetbe (koffein, gyógynövénykivonatok stb.), azok nem képesek zsírsejtroncsolásra, csak átmenetileg zsugorítják őket, de másnap megint felhízhatnak, és semmit nem ért a kezelés.

Thinkstock
Thinkstock


A dermoroller nem mezoterápiás eszköz

Mezo jellegű beavatkozást az arcbőr regenerálására is lehet használni, bár szakértőnk véleménye szerint ezt egyre szélesebb körben váltja fel egy tévesen mezoterápiás eszköznek definiált mód: a dermoroller. Ezt az eszközt a köztudat ugyan a mezoterápia körébe sorolja, de valójában nincs köze ahhoz, hiszen elsősorban nem hatóanyagok tűvel való bejuttatása a célja (bár a kezelést kombinálhatják hatóanyag bőrre csepegtetésével is), hanem a körülbelül kétszáz (1,5-2 mm hosszú) tűvel apró sebeket ejtenek a bőrön, amely hatására a szervezet intenzív kollagéntermelésbe kezd, és szinte újraépíti, szövi az arcot. Dr. Keresztes Balázs tapasztalatai alapján állítja, hogy ez a módszer összességében nagyságrendekkel hatékonyabb a bőr regenerálódása szempontjából, mint különféle anyagokat beszúrni, de hangsúlyozza, hogy ez nem tartozik a mezoterápiás kezelések közé.

Fontos tudni azt is, hogy a kollagéntermelődés csak akkor indul be, ha a tű áttöri a sejtfalat, ez pedig a feljebb említett tűhossznál rövidebb tűvel nem tud megtörténni. Vagyis azokban az esetekben, amikor a kozmetikai kezelés során 0,3-as tűket tartalmazó hengerrel rollerezik át az arcot, az több szempontból sem lehet mezoterápiás kezelés. Bár az arc bőrének felfrissítésére határozottan alkalmas, a rövid tűvel (rollerrel) végzett kezelés is, ez azonban sokkal inkább nevezhető "mezorollernek", esetleg mezoliftingnek, de semmiképpen nem terápiának.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.