katasztrófavédelem védekezés vihar nyári idő villám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A nyár a villámlással járó viharok időszaka. Egyre több mennydörgésre kell számítani, amelyek könnyen okozhatnak sérülést, vagy akár halált is - erre figyelmeztetnek a katasztrófavédők.

Villámlással járó viharokra hazánkban elsősorban május közepétől augusztus végéig kell számítani. Ilyenkor fontos ügyelni a károk és sérülések megelőzésére - hívja fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Forrás: MTI/Mohai Balázs
Forrás: MTI/Mohai Balázs

Villámlás Budapesten a 14. kerületben

Magyarországon évente 20-40 embert ér villámcsapás. Ezek többsége nyílt területen történik. A villámok a legkisebb ellenállású utat követik, így az élő szervezetek alacsony villamos ellenállásuk miatt potenciális veszélynek vannak kitéve. Egy kisebb villámcsapás által okozott áramütés is azonnali szívleálláshoz, halálhoz vezethet - írja az MTI.

Forrás: MTI/Lakatos Péter
Forrás: MTI/Lakatos Péter

Legutóbb egy törökbálinti házba csapott villám

A szakemberek azt tanácsolják, hogy villámláskor senki se maradjon nyílt területen, ehelyett autóba vagy épületbe kell behúzódni a vihar idején. Ha erre nincs lehetőség, akkor sem szabad vízben, hegytetőn, illetve magányos vagy erdőszéli fa közelében lenni.
2011-ben hat villámcsapással összefüggésbe hozható jelentős tűzeset volt, és mindegyik tűz nyáron, június-augusztusban keletkezett.
A természeti jelenség ellen elsősorban technikai eszközökkel lehet védekezni. Az épületekben szakszerűen kiépített villámvédelem, vagyis a villámhárító és a túlfeszültség-védelmi rendszer nagyfokú biztonságot nyújt. Vigyázzatok magatokra!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.