gombás hüvelyfertőzés lactobacillus hüvelyhám CIKATRIDINA2023 hüvelyflóra
Szinte minden nő találkozott már életében különböző kellemetlen, a mindennapokat megkeserítő hüvelyi tünetekkel. Elsőre nehéz megállapítani, hogy pontosan mi a problémánk, ugyanis a viszkető, égő diszkomfortérzés oka lehet a bakteriális vaginózis, a hüvelygomba, de a hüvelyszárazság is. A diagnózis minden esetben nagyon fontos, ugyanis a kezeletlen betegségnek szövődményei is lehetnek, ráadásul más-más kezelést igényelnek.

A hüvelyi fertőzések közé soroljuk a bakteriális vaginózist és a gombás hüvelyfertőzést. Nézzük, honnan lehet tudni, nálunk melyikről van szó.

Bakteriális vaginózis

A bakteriális vaginózis esetében a hüvelyben található Lactobacillusok száma valamilyen okból lecsökken, így a hüvelyflóra normál egyensúlya felborul, ami kedvez a kis létszámban jelen lévő más, kártékony baktériumok elszaporodásának. Tünete a nagyobb mennyiségű, híg, tejsavószerű, szürkésfehér, bőséges hüvelyi váladék, amely gyakran kellemetlen halszagot áraszt. Nem minden esetben, de előfordulhat, hogy a folyás mellett viszkető, égő, csípő érzést tapasztalunk. A kezeletlen probléma a továbbiakban komolyabb szövődményeket, például méhnyálkahártya- vagy kismedence-gyulladást is okozhat. Bakteriális vaginózis esetén a kórokozók antibiotikummal történő elpusztítása mellett a kezelés nélkülözhetetlen eleme a normál flóra mielőbbi helyreállítása, hogy a problémánk ne újuljon ki.

Elsőre nehéz megállapítani, hogy pontosan mi a problémánk. Forrás: Shutterstock

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvelygombát a legtöbb nő élete során legalább egyszer már megtapasztalta. Akárcsak a bakteriális hüvelyfertőzésért, úgy a hüvelygomba kialakulásáért is többnyire a nő szervezetében bekövetkezett kedvezőtlen változások a felelősek. A tünetek itt is nagyon kellemetlenek: a hüvelyváladék színe fehéres-sárgás, állaga pedig darabos, „túrós" jellegű lesz. A szeméremtesten általában égő, viszkető érzést tapasztalhatunk. A hüvelygomba könnyen kezelhető, ám, ha nem vagy benne teljesen biztos, hogy mi okozza a panaszaidat, érdemes mielőbb szakemberhez fordulni. A gombás hüvelyfertőzés esetében a megelőzés is nagyon fontos. Bizonyos ételek segíthetnek a hüvelyflóra egyensúlyának fenntartásában, így áttételesen a velünk együtt élő különböző gombafajok vagy baktériumok túlzott szaporodásának megakadályozásában is. Vannak olyan ételek, mint például a cukrok, amelyekből jobb, ha kevesebbet fogyasztunk, ha hajlamosak vagyunk a gombás hüvelyfertőzésre.

A hüvelyszárazság: nem kórokozó, hanem hormonhiány okozza

A hüvelyszárazság kialakulásának hátterében a legtöbbször hormonális változások állnak, amelyek nem csak a változókorban fordulnak elő. A problémát okozhatja sok minden, ami felborítja a hormonháztartást, például egy drasztikus fogyókúra, de jelentkezhet tartós stressz hatására is. Fogamzásgátló tabletta, endometriózis, cukorbetegség vagy hormontartalmú gyógyszerek szedése ugyancsak kiválthatja a panaszokat. A hüvelyszárazság tipikus tünete, hogy szex közben, a megfelelő hosszúságú előjáték hatására sem termelődik a hüvelyben nedvesség. Az aktus emiatt fájdalmas lehet. A kellemetlen érzés azonban nem csupán aktus közben jelentkezhet, sokaknál sportolásnál okoz problémát, de komolyabb esetben tevékenységtől függetlenül egész nap fennállhat. A hüvelyszárazság tünetei enyhíthetők hormonmentes hüvelyi készítmények rendszeres használatával. Ezek a készítmények hidratálják és helyreállítják a hüvelyhámot. Kevesen tudják, hogy a kezeletlen hüvelyszárazság miatt védtelenebb, sérülékenyebb a hüvelyhám, ezért könnyebben, gyakrabban alakulhatnak ki fertőzések, így előfordulhat, hogy összetett problémával állunk szemben.

Mindhárom problémát – főleg, ha nem először jelentkezik – patikában kapható szerekkel lehet kezelni, de ha a tüneteink néhány napon belül nem múlnak el, vagy gyakran kiújulnak, minden esetben orvoshoz kell fordulni.

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Cikatridina hüvelykúp patikában kapható gyógyászati segédeszköz.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.