Vérzés terhesség alatt? - Ekkor fordulj mindenképpen orvoshoz!

terhesség, orvos, kórház
VGstockstudio/Shutterstock - VGstockstudio
várandósság terhesség nőgyógyász vérzés
A terhesség alatt bekövetkező vérzés, még ha csak pecsételő is, aggaszthatja a kismamákat. Pánikolni nem kell, viszont érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Körbejártuk, milyen okai lehetnek a várandósság alatt bekövetkező vérzésnek.

Dr. Murshed Mohamed, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyász főorvosa összegyűjtötte azokat a lehetséges okokat, amik miatt fontos orvoshoz fordulni. Korai terhesség esetében sokszor előfordul kisebb-nagyobb vérzés, ami nem okoz problémát. Nem csoda azonban, ha a kismamák megijednek a vér láttán, ugyanis a vetélések nagy részét vérzés előzi meg. A terhesség későbbi szakaszaiban jóval ritkábban találkozhatunk ezzel a jelenséggel, amennyiben mégis bekövetkezik, nagyobb az esély arra, hogy komolyabb problémával állunk szemben. Ha a várandósság második felében vérzés egyéb tünetek jelentkeznek, azonnal kórházba kell menni. Kísérő tünetek lehetek: nagyon erős, rögös vérzés, alhasi fájdalom, vállfájdalom, hidegrázás, ájulás, zavartság, szokatlan szagú vaginális folyás.

terhesség, rosszullét, hálószoba
Korai terhesség esetében sokszor előfordul kisebb-nagyobb vérzés, de ha a várandósság második felében  jelentkeznek a tünetek, azonnal kórházba kell menni
Forrás: Dean Drobot/Shutterstock


A terhesség alatti vérzés okai:

Korai szakaszban akkor is jelentkezhet vérzés, amikor a méh nyálkahártyájába ágyazódik a megtermékenyített petesejt. Ez javarészt pecsételő vérzéssel jár, az elmaradt menstruáció helyett történik, több napig eltarthat, majd megszűnik.

Vetélés következtében is vérzést tapasztalhatunk, melynek okai nem egyértelműek. Vetélés leggyakrabban a terhesség első 12 hetében következik be, mely menstruáció szerű görcsökkel járhat. Vetélés azonban bekövetkezhet vérzés nélkül is, tünetmentesen.

Méhen kívüli terhesség esetén is találkozhatunk vérzéssel az első trimeszterben. Kísérő tünet még a görcsölés és az erős alhasi fájdalom is.

Elől fekvő méhlepény esetén is beszélhetünk vérzésről. A terhesség során normál esetben a méhlepény a méhben magasan, az első vagy a hátsó falon tapad meg. Elől fekvő méh esetén azonban a méhlepény nem a megfelelő helyen kezd el kialakulni és növekedni. A terhesség előrehaladtával néhány esetben a probléma megszűnhet, azonban a harmadik trimeszterben jelentkezhetnek fájások nélkül hirtelen fellépő, friss vérrel járó vérzések.
Amikor a méhlepény egy része vagy egésze leválik a méh faláról a baba születése előtt, vérzés fordulhat elő. Ennek mértéke és a babára vonatkozó veszélye egyénenként változik, van, ahol csak megfigyelés szükséges, van, ahol súlyosabb helyzet alakul ki. 

Minden vérzéses esetben fontos a nőgyógyászati vizsgálat.

"Azokban az esetekben is fontos a kivizsgálás, amikor korai terhességben jelentkezik a vérzés, és nagy valószínűséggel ártalmatlan oka van. Ilyenkor a fizikális vizsgálaton túl elvégeztethetünk laborvizsgálatokat és ultrahangos képalkotást is. Ha a várandósság későbbi szakaszában tapasztal vérzést a kismama, különösen, ha elöl fekvő méhlepény gyanúja merül fel, elsősorban ultrahangos vizsgálatot végzünk, mert a vaginális vizsgálat fokozhatja a vérzést. Amikor pedig kiderítjük, pontosan mi okozza a vérzést, és nincs szükség sürgősségi beavatkozásra, az állapotának megfelelő ellátást rendelünk el a kismamának, valamint arra is felhívjuk a figyelmét, mit tehet ő maga a saját és magzata egészségéért. A sok pihenés mellett ajánlatos kerülni a szexuális együttlétet, amíg a vérzés tart, tampon helyett betétet használni, szükség esetén vény nélküli fájdalomcsillapítót alkalmazni és minden változásról értesíteni az orvost"- tájékoztatott  dr. Murshed Mohamed.
 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.