Mozgásformák, amelyek nemcsak divatosak, de karcsúvá, erőssé és fitté tesznek

edzés, súly, edzőterem
Lucky Business/Shutterstock - Lucky Business
edzés a sport hete állóképesség
Az edzés fittebbé tesz, felgyorsítja az anyagcseréd, a rendszeres mozgás javítja az alvásminőséget és energikusabbá teszi a nappalokat. Akinek fontos, hogy úgy szabaduljon meg súlyfeleslegtől, hogy a zsírtól szabadul meg, nem az izomtól, sőt, utóbbit közben építi, különösen ajánlott a sport. Mindebben nyújt hatékony segítséget a következő néhány mozgásforma, amely nemcsak trendi, de meglehetősen hatékony is.

Vannak mozgásformák, amelyek akár a fogyás, akár az erő vagy állóképesség fejlesztése a cél, hatékonyak. Az alábbi nem véletlenül trendi edzéstípusok bármelyikét választod, amellett, hogy támogatnak a sportcéljaid és a fittség elérésében, élvezetesek és megunhatatlanok. 

Kettlebell, a régi és a modern ötvözete

Az orosz származású, eredetileg öntöttvas súlyzó az orosz erőemelők titkos fegyvere az 1700-as években indult hódító útjára, hogy aztán az 1960-as években a szovjet katonák edzését segítse, majd úgy 15-20 évvel ezelőtt meghódítsa Amerikát és a világot. Noha az eszköz régi, a használatára épülő edzésprogramok viszonylag újak és változatosak. 

A kettlebell fejleszti az állóképességet, az erő-állóképességet és az egyensúlyt, javítja a rugalmasságot és erőedzésekhez is kiváló eszköz. A dinamikus, súllyal végzett gyakorlatok pontosságot, koncentrációt és testtudatot igényelnek. A kardió edzéseket is helyettesíti: 20 perc alatt akár 400 kalóriát is elégethetsz vele, ami látványos fogyást hoz magával, tehát túlsúlyosoknak is kiváló futás-alternatíva.

 Ha instruktor segítségével — ez nagyon fontos és elengedhetetlen feltétele az edzéseknek — megtanultad a használatát, akkor utána már otthon is végezheted a gyakorlatokat, ami igencsak költséghatékony megoldás. Alapgyakorlatai, a swing és a török felállás minden porcikáját megdolgoztatja az embernek.

 

Crossfitt, minden korosztálynak

Crossfit, Cross trainig, ahogy azt a neve is mutatja, többféle mozgásforma elemeit ötvöző funkcionális edzéstípus. A törzsizomzat erősítése mellett fejleszti az állóképességet és növeli az erőnlétet, ugyanakkor a nyújtásnak a szerepe sem elhanyagolható. A sajt testsúlyos gyakorlatok mellett a ketlebell és más eszközök is helyet kapnak, pl. a medicinlabda, ugrálókötél, de fontos része a kardió is.

A legjobb benne, hogy kortól, nemtől függetlenül, mindenki a saját aktuális egészségügyi állapotához és edzettségi szintjéhez, állóképességéhez képest végezheti az edzéseket — gyakran látni TikTokon videókat idős crossfittező emberekről, túlsúlyos felnőttekről, gyerekekről, sőt mozgásukban korlázotott emberekről is. 

Saját testsúlyos edzés

Callisthenic, vagyis saját testsúlyos edzés. Az ellenállást a saját súlyunk adja, tehát nincs szüksége eszközökre annak, aki ezt az edzésformát választja. A callisthenic alapgyakorlatai a fekvőtámaszok, a húzódzkodások, tolódzkodások, hasizomgyakorlatok, kézállások és guggolások, gyakorlatkészlete ezek végtelenszámú variációiból áll. Izomépítésre, erő- és állóképesség fejlesztésre alkalmas mozgásforma, amellyel esztétikus és atletikus testet, szálkás izomzatot érhetsz el. Ha azonban 60-as karokra vágysz, nem ez lesz a te sportod, hatalmas izmokat hatalmas súlyokkal lehet építeni. 

A saját testsúlyos edzéseket bárki elkezdheti a korának, edzettségi szintjének és céljainak megfelelő módon. Edzőteremben, edzővel, de otthon, egyedül is végezhető mozgásforma, sőt, szabadtéri edzésként, úgynevezett street workout formája is népszerű. 

HIIT 

Előrebocsátom, hogy a high intensity intervall training (HIIT), azaz a magas intenzitású intervall edzés nem mindenkinek való, ám nagyon hatékony, ha a zsírégetés a cél, a hosszabb, ám alacsony intenzitású edzéseknél lényegesen rövidebb ideig tart elérni vele a kívánt célsúlyt. A HIIT rövid, magas intenzitású aktív szakaszokból és extra rövid pihenőkből áll, ezzel magas energiaigényű, ennél fogva nagy mennyiségben égeti a kalóriákat is. 

Tabata

A tabata egyfajta HIIT edzés: 20 másodperc munka, 10 másodperc pihenés, 4 percen keresztül, ami összesen 8 ismétlést jelent. Máris milyen vonzó, ugye? Már rohanna is az ember tabata edzésre, hiszen pillanatok alatt lefogyhat, aki küzd némi túlsúllyal. Előtte azért jó, ha mindenki tisztában va vele, hogy a gyakorlatokat teljes erőbedobással kell végezni, tehát egy rendkívül intezív testmozgásról beszélünk, amely folyamatosan, a pihenők alatt is fent tartja a pulzust. Tehát, minden vonatkozik rá, ami a HIIT edzésekre, nem biztos, hogy kezdőknek nagy súlyfelesleggel, alacsony edzettségi szinttel a legjobb. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.