A vaspótlás fontos, de nem mindegy, miből és mennyi vasat viszel be a szervezetedbe

Forrás: Shutterstock -
szponzorált tartalom vaspótlás táplálkozás
A vas a szervezetünk működéséhez szükséges, létfontosságú nyomelem, amely fontos szerepet játszik az oxigénszállításban és az energiatermelő folyamatokban, valamint az enzimrendszerek és az idegrendszer működésében is.

A vashiány az egyik leggyakoribb hiánybetegség, amely leginkább a termékeny korú nőket érinti, de nemtől függetlenül a gyermekeket, az intenzíven sportolókat, a nem kiegyensúlyozottan vagy hús-, illetve állati fehérje mentesen táplálkozókat is veszélyezteti. 

Hirdetés

Mennyi vasra van szüksége a szervezetnek? 
 

Mivel a szervezetünk egyáltalán nem termel, viszont mindennap veszít vasat (például vizelettel, széklettel, hámsejtekkel), ezért azt kívülről kell bevinni, elsősorban táplálékkal. Ezt olyan ételek fogyasztásával tudjuk biztosítani, amelyek legalább 10-20 milligramm jól hasznosuló vasat tartalmaznak. A vörös húsokban (marha- és disznóhús, máj és belsőségek) könnyen és jól felszívódó, úgynevezett hemvas van, a fehér húsokból (szárnyasok, halak) kevesebb, de szintén jól hasznosuló hemvashoz juthatunk. A zöldségek, saláták is tartalmaznak vasat, ám ez az úgynevezett nemhemvas, amelyet a szervezetünk kevésbé képes hasznosítani.
 

Mivel a vegyes étkezéssel bevitt napi 10-20 milligramm vasmennyiségből csupán napi 1-2 milligramm vas szívódik fel, ezért még egészséges felnőtteknek is szükség lehet a vasbevitel kiegészítésére. Normál körülmények között a vas ajánlott beviteli mennyisége (NRV) 14 milligramm/nap, aminek szintén a 10 százaléka hasznosul csak a szervezetben.
 

Tehát, a napi szinten elvesztett vas visszapótlására a testünknek szüksége van, ha ez nem történik meg, akkor hamar kialakulhat a vashiányos állapot, ami a vasraktárak kiürülését jelenti, és vaspótlás nélkül hosszabb távon vashiányos anémiához, azaz vashiányos vérszegénységhez vezet. 

Szervezetünk egyáltalán nem termel, viszont mindennap veszít vasat, ezért a pótlása, elsősorban táplálékkal, elengedhetetlen
Forrás: Forrás: Shutterstock


 A vasraktárak feltöltése csak magas vastartalmú készítményekkel lehetséges
 

Amikor az elfogyasztott táplálékvas huzamosabb ideig nem elég a szervezetnek, kialakul a vashiány. Okozhatja a többi között az erős menstruáció, a várandósság, tápanyagfelszívódási zavar és különböző betegségek is. Annak, aki vashiánnyal küzd, vaspótló gyógyszerek szedése javasolt, mivel ahhoz, hogy a kiürült vasraktárak újra feltöltődjenek, a hemoglobin- és a vörösvértest-képződés ne károsodjon, a normál beviteli mennyiség 5-10-szeresére van szükség. Ilyenkor az idő is fontos tényező, hogy ne alakulhasson ki a már említett vashiányos anémia. Ezért javasolt a magas vastartalmú, megfelelően felszívódó, igazoltan hatásos vaspótló készítmény szedése.
 

Magyarországon számos változó összetételű, alacsony vastartalmú étrend-kiegészítő kapható, amelyekkel csak a napi vasvesztés kompenzálható. A magasabb vastartalmú vaspótló gyógyszerek alkalmasak vaspótlásra vashiányban, ezek többsége receptköteles gyógyszer. Az ideális vaspótló készítmény az, amelyikből legalább napi 10-15 mg vas felszívódik, nem lép kölcsönhatásba a táplálékkal és gyógyszerekkel, a lehető legkevesebb gyomor-bélrendszeri tünetet okozza és nem túladagolható. 
 

A szájon át szedhető készítmények nagy része vas(II)-sót tartalmaz, amelyek bevétele étkezés előtt vagy után 2 órával javasolt, mivel felszívódásukat nehezítik vagy gátolják a magas rost- és fitáttartalmú ételek (diófélék, hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák), a kávé, zöld és fekete tea, de a magas kalciumtartalmú élelmiszerek (tejtermékek) fogyasztása is. 
 

A szájon át szedhető vaspótlók egy része kétvegyértékű vasat tartalmaz só formájában, de vannak olyan készítmények is, amelyeknek három vegyértékű, vasat tartalmazó, úgynevezett ferri-vegyület a hatóanyaga. A különböző hatóanyagok szervezetben való hasznosulása, mellékhatásaik gyakorisága, más gyógyszerekkel, ételkomponensekkel lehetséges kölcsönhatása és az alkalmazásuk módja is eltérő. A vashiány legjellemzőbb tünetei (sápadtság, hajhullás, bőrszárazság, fáradtság, kimerültség stb.) más betegségek jellemzői is lehetnek, ezért a hiányállapot megállapításához és a megfelelő vaspótló készítmény kiválasztásához érdemes orvosi segítséget kérni. 

 

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

A Maltofer  rágótabletta és szirup vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszerek.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.