Klimaxolni nem csak hőhullámokkal lehet: ezek a változókor kevésbé ismert tünetei

Mature,Woman,Experiencing,Menopause,And,Hands,With,Things,On,Beige
Shutterstock/Copyright (c) 2024 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission. - Pixel-Shot
változókor hormonegyensúly klimax
A klimaxnak vannak olyan jelei, amelyeket általánosnak tekinthetünk, a változókorú hölgyek jelentős része érzi ezeket vagy közülük néhányat. Ám vannak kevésbé gyakori tünetek is, amelyekről elsőre talán nem is gondolnád, hogy a klimax okozza.

Hőhullámok, rendszertelen menstruáció, hangulatingadozások, fáradtság, kimerültség érzése — a premenopauza leggyakoribb, leismertebb tünetei. Ám a klimax nem csak ezekkel a jelekkel érkezhet meg a nők életébe — bár folyamat lévén valódi érkezésről talán nem is beszélhetünk —, vannak olyan, hormonhiány vagy éppen dominancia okozta tünetei is, amelyekről első nekifutásra nem is gondolnánk, hogy a változókor okozta kellemetlenségekről van szó. 

klimax, nő, ízületi fájdalmak
A klimax tünetei változatosak, nem csak a hőhullám jelzi a változókort
Forrás: Shutterstock/ Dmytro Zinkevych

Klimaxos agyi köd

Feledékeny vagy, de nem kicsit, nehezen jutnak eszedbe olyan emlékek, amelyeket korábban pontosan fel tudtál idézni. Ködösnek érzed a fejed, olyan, mintha másnapos lennél, pedig nem is fogyasztottál alkoholt. Koncentrációs zavart tapasztalsz, a kognitív készségek csökkenését, nem találod a megfelelő szavakat. A klimax korai szakaszában ez nem is olyan ritka tünet, csak nem feltétlenül a változókorral azonosítjuk. Az ösztrogén hiánya és dominanciája is okozhatja, valamint pajzsmirigyhormon-hiány. 

Ízületi fájdalmak

A korral jár, mondják sokszor, de ez nem feltétlenül igaz. A „minden csontom fáj” érzését, a különösen a reggeli órákban jelentkező ízületi fájdalmakat, izommerevséget, izomerő-csökkenést is okozhatja az ösztrogén- és pajzsmirigyhormon-hiány, amely szintén a klimax velejárója. Az izommerevségen segíthet a D-vitamin pótlása is. 

Szorongás, pánikroham

Egyre többen szenvednek szorongástól, kortól és nemtől függetlenül. Ám a változókor önmagában is okozhat szorongásos és a depresszív tüneteket. A hormonegyensúly (kortizol, progeszteron,ösztrogén, pajzsmirigy) felborulása miatt is érezheted magad érzékenyebbnek, sírósabbnak a szokásosnál, sőt, előfordulhat, hogy ingerlékenyebben reagálsz apróságokra, könnyebben kijössz a sodrodból.

Szívritmuszavar, szapora szívverés

Stresszes világban élünk, bárki tapasztalhat magán időnként erős szívdobogásérzést, ám a klimaxban még különösebb nyomás sem kell hozzá. Ha egy kis mozgástól is kimerült vagy, szaporán, akár szabálytalanul ver a szíved, elképzelhető, hogy a premenopauza egyik tünetét tapasztalod magadon, amelyet a nem megfelelő kortizol-, ösztrogén- és inzulinszint, valamint a pajzsmirigyhormon hiánya is okozhat.

Bármelyik tünetet tapasztalod magadon, kérj orvosi kivizsgálást! Ha pedig teljesen egészséges vagy — és akkor is, ha nem —, vedd figyelembe, hogy a klimaxnak változatosak a tünetei, ha más, gyakoribb jeleket is tapasztalsz magadon, okkal gondolhatod azt, hogy a fentieket is a változókor okozza. Életmódbeli változtatásokkal, és ha szükséges, orvosi segítséggel a kellemetlenségek jelentős része enyhíthető.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.