Hashimoto-betegség: főleg a nőket érinti az alattomos kór

pajzsmirigy Hashimoto-kór tünetek
Súlygyarapodás, hajhullás, állandó fáradtság, nyelési nehézségek. Csak néhány tünet, amelyet a Hashimoto-betegség okozhat.

A Hashimoto-betegség egy autoimmun kór, amelyben a szervezet immunrendszere az egészséges, normálisan működő sejteket támadja meg, ebben az esetben a pajzsmirigyet.

Hashimoto-betegség, pajzsmirigy
A Hashimoto-betegség egy autoimmun kór, amely a pajzsmirigyet támadja meg. 
Forrás: Shutterstock

Miért olyan fontos a pajzsmirigy?

– A pajzsmirigy a nyak elülső részén található szerv, amely az anyagcserét, vagyis a szervezet energiafelhasználását szabályozó hormonokat termeli. Ezek a pajzsmirigyhormonok sok mindent befolyásolnak, többek között a szívritmust és azt, hogy a szervezet milyen gyorsan használja fel az elfogyasztott ételekből származó kalóriákat. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, az pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet – mondja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

A Hashimoto-betegség kiváltó okai, jellemzői

A Hashimoto-kór pontos oka nem ismert, de feltételezhetően számos tényező szerepet játszhat a kialakulásában. Lehet genetikai öröklődés, okozhatják baktériumok, vírusok, vagy olyan környezeti hatások, mint a túl sok stressz vagy sugárzás. Gyakran más, már meglévő autoimmun betegséghez társul, ezért például a reumatoid artritisz, a lupusz vagy az 1-es típusú cukorbetegség növeli a kialakulásának kockázatát. Nagyjából hétszer annyi nőt érint, mint férfit, ami arra utal, hogy a nemi hormonok is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Főként a 30-50 év közötti nők esetében jellemző ez a betegség. A kutatások szerint bizonyos gyógyszerek és a túl sok jód is fokozhatja a kialakulásának esélyét.

Betegségre utaló jelek

– A tünetek kezdetben enyhék lehetnek, így akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják. Első jele a megnagyobbodott pajzsmirigy, az úgynevezett golyva, ami miatt a nyak elülső része duzzadtnak tűnhet. Ez idővel megnehezítheti a nyelést. Gyakori tünet a súlygyarapodás, állandó fáradtság, sápadt, puffadt arc, ízületi és izomfájdalom, székrekedés, fázékonyság, nehézségek a teherbeesésben, hajhullás vagy ritkuló és törékeny haj, szabálytalan vagy erős menstruáció, depresszió, lelassult szívverés, memória- vagy koncentrációs problémák, duzzadt nyelv – figyelmeztet a főorvos.

Hogyan diagnosztizálják?

– Az orvos először a nyak tapintásával ellenőrzi a duzzanat meglétét, majd laborvizsgálatot kér, amely tartalmazza a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjét, melynek megnövekedett értéke pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. Szintén fontos a Tiroxin (T-4) ellenőrzése, amely a szervezetben lévő fő pajzsmirigyhormont, a T-4-et méri. Ha ez az érték túl alacsony, az megerősíti a tényt, hogy a pajzsmiriggyel van baj. Szükség lehet antitest vizsgálatra, amely arról árulkodhat, hogy fennáll-e autoimmun betegség. Ha a vizsgálat a pajzsmirigy-peroxidázzal (a pajzsmirigyhormon-termelésben részt vevő fehérje) szembeni antitest jelenlétét mutatja, az erős jele a Hashimoto-betegségnek – tájékoztat a doktornő.

Milyen kezelés létezik?

Ha nincs pajzsmirigy-alulműködés, vagy csak nagyon enyhe, akkor elképzelhető, hogy az orvos nem ír fel gyógyszert, csak megfigyeli a tüneteket, a betegséget, rendszeresen ellenőrzi a pajzsmirigyhormonszintet. Pajzsmirigy-alulműködés esetén viszont gyógyszeres kezelést javasol, a természetes T-4 pajzsmirigyhormon kémiai vagy szintetikus változatát, amely arra szolgál, hogy helyreállítsa az anyagcserét. Mivel a pajzsmirigyhormonok nagyon lassan hatnak a szervezetben, eltarthat néhány hónapig, amíg a tünetek elmúlnak, és a struma összezsugorodik. A nem javuló nagyméretű strúmák azonban szükségessé tehetik a pajzsmirigy eltávolítását.

Van, amikor fellángol

Még hormongyógyszer szedése esetén is előfordul, hogy a betegség fellángol. Ezt kiválthatja alváshiány, fertőzés, stressz, szorongás, depresszió, lelki trauma, nem megfelelő étrend is. Ilyenkor a tünetek újra jelentkeznek vagy felerősödnek.

Mit lehet még tenni?

– Érdemes a gyulladáscsökkentő étrendet követni. Ez azt jelenti, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tápanyagokban gazdagok, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, sovány húsok és zsíros halak, például lazac. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a sült ételeket és a cukros, szénsavas üdítőket. Figyelni kell a jódbevitel csökkentésére is. Ez az ásványi anyag megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a jódozott só és feldolgozott húsok. Emellett csökkenteni kell a stresszt. Mivel az autoimmun betegségeket gyakran a stressz váltja ki, lépéseket kell tenni ennek csökkentésére. Ehhez sokat kell pihenni, kikapcsolódni, sétálni a friss levegőn, relaxációs technikákat alkalmazni – javasolja dr. Balaicza Erika.

Lehetséges szövődmények

A kezeletlen betegségnek akár súlyos következményei is lehetnek, mint például depresszió, szexuális problémák, megnehezíti a teherbeesést, emellett növeli a vetélés és a születési rendellenességek kialakulásának esélyét. Szintén szövődmény lehet a szívprobléma, mivel az alacsony pajzsmirigyhormonszint magas LDL (rossz) koleszterinszintet okozhat, ami növeli a szívbetegségek kockázatát. Kialakulhat szívritmuszavar és szívnagyobbodás is.

Honnan ered a beteség neve?
A Hashimoto pajzsmirigybetegség Hakaru Hashimoto japán orvosról kapta a nevét, aki 1912-ben elsőként ismerte fel és írta le ezt az állapotot.


 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.