Megédesíti az ünnepet a híres-neves farsangi fánk: érdemes többfélét kipróbálni

fánk
receptek farsang ünnep fánk édesség
Zajos mulatozás, bolondozás, jelmezek, álarcos felvonulások és az a bizonyos udvarlás? Magyarországon a farsangi szokások a középkorban honosodtak meg. De mi a helyzet a gasztronómiával? A farsangi fánk például semmiképpen nem hiányozhat ilyenkor az asztalról.

A Life.hu most összegyűjtötte a különböző farsangi fánk recepteket. Egyiket sem érdemes kihagyni: megédesítik a farsangi programokat. 

De honnan is ered a farsangi fánk? 

Most akkor osztrák vagy francia? Sokan felteszik az előbbi kérdést, ugyanis több történet létezik az ínycsiklandó édesség eredetére. Az egyik szerint a fánk osztrák eredetű, egy Bécsben élő pékasszonyhoz kötődik. Egy híres pékségben sorok álltak a kenyérért, ám elfogyott és a vásárlók elégedetlenkedni kezdtek. A legenda szerint az asszony ekkor a kenyértésztát eldobta, az véletlenül a forró zsírba esett és pillanatok alatt megsült az első fánk, amit a bécsiek a mai napig Krapfenként ismernek. 

Group,Of,Krapfen,On,A,Plate,With,Jam
Egy hagyomány szerint az osztrák pékfeleségnek köszönhető a fánk
Forrás: Shutterstock

 

A másik sztori szerint a franciáktól ered a fánk. A beignet nevű süteményt tekintik az ősének, ami Marie Antoinette és XVI. Lajos kedvence volt. A királyné a farsangi karneválban egyszer megéhezett és vett egy sütit a mézeskalácsostól. A fánk készítőjét a palotába hívatták nem sokkal később, annyira ízlett Marie Antoinette-nek az édesség. Innentől a királyi lakomák kedvenc sütijévé vált.  

És akkor jöhetnek a receptek: 

Egyszerű, de mégis mennyei farsangi fánk 

 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt 
  • 3 dkg élesztő 
  • 4 db tojás 
  • 10 dkg margarin 
  • 10 dkg cukor 
  • 1 csom. vaníliás cukor 
  • 3 dl tej 
  • 1 ek rum 
  • 0.5 fej citrom 

 

Elkészítés: 

A farsangi fánk tésztájához az élesztőt egy kevés cukorral és kb. fél deci tejjel felfuttatjuk. A lisztet, a tojássárgával, a vaníliás cukorral és a maradék cukorral, a rummal, a citromhéjjal, jól összekeverjük, majd a felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük. Annyi langyos tejjel, amennyit felvesz, összedagasztjuk. 

Amikor már szép hólyagos, az olvasztott margarint is hozzágyúrjuk. Kevés liszttel meghintjük, aztán meleg helyen a duplájára kelesztjük. 
Miután megkelt, lisztezett deszkára öntjük, és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vastagságúra nyújtjuk. 

Fánkszaggatóval kiszaggatjuk, majd a maradékot újra összegyúrjuk és újraszaggatjuk. 

Amikor elfogyott a tészta, még egy negyedórát kelesztjük a nyers fánkokat. 
Egy lábasban olajat hevítünk, és amikor már jó meleg, a fánkokat beletesszük. Először fedő alatt, kis lángon sütjük, majd megforgatjuk, de fedő nélkül sütjük tovább - így lesz szép szalagos. Porcukorral és lekvárral kínáljuk! 

fánk
A kihagyhatatlan recept
Forrás: Shutterstock/ Oliver Hoffmann

 

 

 

Hagyományos csörögefánk - Nagymama is így készítené 

 

Hozzávalók: 

A csörögefánkhoz: 

  • 25 dkg liszt 
  • 5 dkg vaj 
  • 1.5 dl tejföl 
  • 0.5 tk porcukor 
  • 3 db tojássárgája 
  • 1 csip. só 
  • olaj 

A tálaláshoz: 

  • baracklekvár 
  • porcukor 
  • olaj 

 

Elkészítés: 

A csörögefánk elkészítéséhez a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd alaposan összedolgozzuk a tejföllel, a porcukorral, a tojássárgájával és a sóval. Ezután becsomagoljuk a tésztát, és 10-15 percre hűtőbe tesszük. 

csörögefánk
A kész fánkokat még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral kínáljuk
Forrás: Shutterstock


 

A tésztát vékonyan lisztezett deszkán 2-3 mm vastagságúra, és lehetőség szerint szögletesre nyújtjuk. Csöröge- vagy derelyevágóval négyszögekre vágjuk, és a közepükön hosszanti bemetszést ejtünk. 
 

Felforrósítjuk az olajat, és kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. Figyeljünk, hogy az olaj megfelelően forró legyen, és ne hagyjuk túl sokáig sülni a csörögéket, mert könnyen kiszáradnak. A kész fánkokat még melegen porcukorba forgatjuk, és baracklekvárral kínáljuk. 

 

Egy trendi recept se hiányozhat - Mogyorós fánk karamellöntettel 

Hozzávalók: 

  • 10 dkg liszt, 
  • 1 dl olaj, 
  • 1 dl víz, 
  • 3-4 db tojás, 
  • csipet só, 
  • csipet porcukor, 
  • sütéshez olaj, 
  • 10 dkg csokoládé, 
  • 5 dkg pörkölt, aprított mogyoró 

 

A karamellöntethez: 

  • 15 dkg kristálycukor, 
  • Víz 

 

Elkészítés: 

Égetett vagy népiesen forrázott tésztát készítünk. Ebből a tésztából van a csokifánk, az éclair-, a képviselő- és az igen kedvelt tolófánk is. 
Az olajat, vizet, csipet sót, cukrot egy lábasban feltesszük forrni. Ha gyöngyözve forr, egy mozdulattal hozzáöntjük a lisztet.  

Addig hevítjük ezt a masszát, amíg az edény falától el nem válik. A tűzről levéve egyenként hozzáadjuk a tojásokat, így egy nagyon sűrű burgonyapüréhez hasonló állagú tésztát kapunk. Vigyázat, ha nagyok a tojások, 3 db is elegendő. 

Ezt a tésztát csillagcsővel habzsákból nyomjuk a forró olajba, amiben szép pirosra sütjük a fánkokat. A tolófánkunk sokkal formásabb, esztétikusabb lesz, ha zsírpapírra formázzuk a tésztát, és így tesszük az olajba.  

A jól lecsepegtetett fánkokat olvasztott csokoládéba, mogyoróba, díszítő szórócukorba mártjuk. Így az egyszerű tésztából is hangulatos, ünnepi süteményt varázsolhatunk. Különlegessé tehetjük süteményünket azzal is, ha karamellöntettel tálaljuk. A kristálycukrot aranysárgára pirítjuk, majd a tűzről levéve kevés vízzel öntetsűrűségűre felfőzzük. 

Mogyorós fánk karamellöntettel
Forrás: Shutterstock

 

További mennyei fánk recepteket a Mindmegette oldalán találsz.   

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.