Így készül az igazi magyaros csülkös bableves

csülkös bableves
Shutterstock/Ildi Papp -
főzés bableves csülök
Laktató, illatos, isteni. A magyar ember egyik kedvence a baleves, akár pörkölt alapú, akár kolbászos, akár füstölt húsos.

Az igazi bableveshez türelmesnek kell lenni, hisz a csülök is, a bab is sokáig szeret főni. Ne vegyünk gyorspácolt húsokat, vegyünk inkább egy igazi füstölt csülköt a csontjával, attól lesz valódi íze a levesnek. Főzés előtt dobjuk a csülköt hideg vízbe 2-3 órára, hadd ázzon ki belőle a felesleges só. A babot is áztatni kell, legjobb, ha éjjel a vízben van. Ha van otthon egy kis maradék kolbász, annak is szorítsunk helyet a levesben, annál sokrétűbb lesz az íze - javasolja a Ripost.

Hozzávalók:

25 dkg tarkabab

60 dkg füstölt csülök

1 szál füstölt kolbász

4 gerezd fokhagyma

8 db egész bors

4 szál sárgarépa

3 szál petrezselyemgyökér

1 db zeller

2 db babérlevél

1 ek sertészsír

3 dkg liszt

1 kávéskanál pirospaprika

csülkös bableves
A magyar ember egyik kedvence a baleves.
Forrás: Shutterstock/Ildi Papp

Elkészítés:

Szűrd le a csülköt és a babot. Hámozd meg a fokhagyma felét, tedd egy teatojásba a borssal együtt. Tisztítsd meg a zöldségeket, vágd őket karikákra, a zellert kisebb kockákra. Tedd fel a húst főni annyi vízben, amennyi ellepi. Kis lángon főzd félpuhára kb. 50 perc alatt. Ekkor add hozzá a babot, a babérlevelet, a teatojásba zárt fokhagymát és borsot, és főzd addig, míg a bab meg nem puhul. Ekkor add hozzá a zöldségeket is, és főzd puhára az egészet.
Készíts közben rántást: tisztítsd meg a maradék fokhagymát, reszeld le, és pirítsd meg az egy evőkanál olvasztott sertészsíron, majd add hozzá a lisztet. Ha megpirult a liszt, húzd le a tűzről, add hozzá a pirospaprikát, majd öntsd fel 3 dl hideg vízzel, és keverd simára. 
Add hozzá a rántást a leveshez, majd fedő nélkül, lassú lángon forrald fel. Pár percig rotyogtasd, majd vedd le a tűzről a levest. Tejföllel, friss házi kenyérrel tálalva az igazi!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.