Befőzés télire – Ezeket a gyümölcsöket főzd be júliusban, hogy télen is élvezhesd a nyár ízeit

Befőzés télire
Shutterstock - Dmitry Melnikov
gyümölcs befőzés nyár
Ugye milyen jó decemberben kinyitni egy finom lekvárt? Szörpöt adni ajándékba a szomszédoknak? Júliusban Magyarországon rengeteg ízletes és szezonális gyümölcs érik, és ha szemfüles vagy, néhány nap alatt tele lehet a kamrád mennyei finomságokkal.

A nyári szezongyümölcsökből érdemes eltenni télire is, hogy a hideg időszakban is élvezhessük az ínycsiklandó, édes ízeket, amik nemcsak finomak, hanem egészségesek is. A befőzés hasznos dolog, néhány dologra azonban oda kell figyelni.

Befőzés télire – Ezeket a gyümölcsöket főzd be júliusban, hogy télen is élvezhesd a nyár ízeit
Befőzés télire – Ezeket a gyümölcsöket főzd be júliusban, hogy télen is élvezhesd a nyár ízeit
Forrás: Victor Lauer/Shutterstock

Befőzés: dzsem, lekvár, zselé vagy szörp- zárd üvegbe a nyarat!

Egy a lényeg, az alaposan megmosott gyümölcsöket megfelelő mennyiségű cukorral vagy más édesítési módszerrel és citromlével főzd fel és töltsd alaposan megmosott, jól záródó üvegekbe. A piacokon egyre nagyobb a kínálat, érdemes akár többféle gyümölcsöt összekeverni, a végeredmény különlegesen finom lesz. 

Júliusi kínálat: vitaminbomba a családnak

  • Cseresznye: Az érett cseresznye édes, gyümölcsös ízű, és a sajátos ropogós állaga mindannyiunkat elvarázsol. Friss salátákhoz, desszertekhez vagy egyszerű nassoláshoz is remek választás.
  • Ribizli: A piros ribizli gazdag C-vitaminban és antioxidánsokban. Édes és kissé savanykás íze tökéletesen illik süteményekbe, pitékbe és dzsemekbe.
  • Sárgabarack: Az élénk narancssárga sárgabarack édes, szaftos húsa A-vitamint és rostokat tartalmaz. Frissen fogyasztva vagy lekvár formájában készítve igazi nyári csemege.
  • Szeder, málna és áfonya: Ezek a vadon növő gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, amelyek segítik a szervezet védelmét és az egészséges sejtek megőrzését. Kiválóak smoothie-khoz vagy önmagukban fogyasztva.

Befőzés szabályai:

  • Sterilizálás: fontos, hogy alaposan megmosott gyümölcsökkel, előre kifőzött dunsztos üvegekkel dolgozzunk
  • Egészséges alapanyagok: érett, de nem túlérett  és egészséges gyümölcsöket használjunk 
  • Recept követése: ha nem vagyunk rutinos befőzők, kövessük a recept szerinti arányokat és a főzési időt is
  • Légtelenítés: miután üvegekbe töltöttük a megfőzött masszát, gondoskodjunk róla, hogy ne legyenek benne buborékok. Spatula segítségével el tudjuk azokat távolítani. Az üvegek fedelét gondosan és légmentesen zárjuk le
  • Dunsztolás: a lekvárral teli üvegeket, miután lezártuk, fordítsuk fejjel lefelé, alaposan takarjuk be őket és így hagyjuk kihűlni. Miután teljesen kihűlt, felkerülhetnek a polcra.
  •  

Jó étvágyat és élvezd a nyári gyümölcsök ízeit! 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.