A húsvéti kalács az ünnepi asztal egyik elengedhetetlen eleme. Hiszen nincs is finomabb, mint egy szelet fonott kalács, ami akár önmagában, akár egy kevés vajjal vagy lekvárral megkenve, vagy a sós finomságok mellé fogyasztva is kiváló. A vajas fonott kalács illata és puhasága garantáltan elhozza a húsvéti hangulatot. Ha te is szeretnéd megtanulni, hogyan készül az édes fonott kalács, akkor a következő húsvéti fonottkalács-recept segít a finom és mutatós eredmény elérésében.

Forrás: Shutterstock/rawf8
Így készül az édes fonott húsvéti kalács
A húsvéti ételek közül a foszlós fonott kalács igazi klasszikus a tavaszi időszakban. Bár manapság szinte bármelyik pékségben beszerezhetjük, mégis az a legfinomabb, ha saját magunk készítjük el otthon. Bár a kalács elkészítése időigényes, a végeredmény minden fáradozást megér! A titok a tészta gondos kezelésében és a türelemben rejlik.
Húsvéti kalács hozzávalók, 1 kalácshoz
- 250 ml tej
- 475 g búzaliszt
- 60 g cukor
- ½ kocka friss élesztő (kb. 21 g)
- 50 g puha vaj (szobahőmérsékleten)
- 1 csipet só
- 1 tojás (M-es méret)
- kevés tej a kenéshez
- kevés cukor a szóráshoz
- kevés liszt a tészta kezeléséhez
- Tipp: a kalács tetejére cukor helyett szórhatunk egész mákszemet, vagy akár szezámmagot is. Ez jól mutat, extra ízt is ad, miközben megőrzi a kalács hagyományos jellegét.
Így készül az édes fonott kalács
- Melegítsük fel langyosra a 250 ml tejet. A 475 g lisztet szitáljuk át egy tálba, és formáljunk egy kis mélyedést a közepén. Morzsoljuk bele a friss élesztőt. A langyos tejből 3 evőkanálnyit keverjünk el 1 csipet cukorral, majd öntsük a keveréket az élesztőre. Egy kanállal keverjük el az élesztős-tejes keveréket (de még ne keverjük a liszttel). Fedjük le a tálat egy konyharuhával, és pihentessük meleg helyen kb. 15 percig.
- Verjük fel a tojást, majd adjuk hozzá a maradék tejet, a cukrot és a sót. Öntsük a keveréket a tálba, és keverjük össze az élesztős keverékkel és a liszttel. Kezdjük el alacsony fokozaton dagasztani a tésztát, majd 3 percig, később pedig 5 percig magas fokozaton dagasszuk tovább a robotgép dagasztókarjával. A puha vajat apránként, kis darabokban adjuk hozzá, és dolgozzuk el. Ahhoz, hogy a tészta szépen megkeljen, legalább 5 percig alaposan kell dagasztani. Ha ezt nem tartjuk be, a kalácstészta később összeeshet vagy ragacsossá válhat.
- Ha már szép egynemű a tésztánk, takarjuk le a tálat (amiben a tészta van) és további 60 percig meleg helyen hagyjuk kelni.
- Ezután tegyük a tésztát lisztezett felületre, és osszuk három részre. Minden tésztadarabot formáljunk hosszú, kb. 40 cm-es hengerré. A tésztacsíkokat fonjuk össze, majd a végeket csippentsük össze és hajtsuk a fonat alá, hogy szép lezárást kapjunk. Tegyük a kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe, takarjuk le konyharuhával, és újabb 45 percig kelesszük.
- Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra, légkeveréses sütésnél 180°C-ra. A húsvéti kalácsot kenjük meg egy kevés tejjel, majd szórjuk rá a cukrot. Előmelegített sütőben süssük kb. 20-25 percig, amíg enyhén megpirul. Szeletelés előtt rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
- Tipp: a fonott kalács nemcsak finom, hanem rendkívül praktikus is! Ha nem tudod egyszerre elfogyasztani az egész adagot, ne aggódj, a kalácsot könnyedén le is fagyaszthatod. A legjobb, ha szeletelve fagyasztod le, így később könnyedén előveheted és akár pirítósnak is tökéletes reggelire.


