Bár egy-egy újdonság - például egy TikTok-trend inspirálta húsvéti recept - mindig jól mutat a húsvéti asztalon, abban mindenki egyetért, hogy a sonka, mégpedig a jó sonka elengedhetetlen. Nem maradhat el a tojás, legyen az főtt vagy kaszinó tojás és a fonott kalács se, de a sárgatúró, tojáslikőr is sokaknál kikerül az asztalra.

Forrás: Shutterstock
Néhány húsvéti recept a tökéletes hangulatért
A húsvéti sonka megosztó kérdés
Az, hogy ki, milyen sonkát részesít előnyben ízlés- és pénztárcafüggő, de az ünnep előtt a TikTokon is sokan bemutatják sonkafőzési tudományukat. Egy biztos, a vásárlás során érdemes a minőségre helyezni a hangsúlyt, legyen az paraszt- vagy kötözött, pácolt vagy gyors érlelésű sonka. Van, aki főzés előtt beáztatja a húst, hogy kevésbé legyen sós, más éppen úgy szereti, ahogy van. Mindenesetre a főzés során a következő öt szabály betartása ajánlott:
- A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért nem szabad eltávolítani.
- A főzőedény mérete akkora legyen, hogy a sonkát teljesen ellepje a víz.
- Kuktát ne használjunk, mert az gyors zsíroldást eredményez, a rostok pedig rágóssá válnak.
- A főzési idő a sonka méretétől függően akár 4-5 óra is lehet. Akkor kész, ha a villa könnyen belecsúszik, és a csont is kihúzható.
- A sonkát a főzőlében kell hagyni kihűlni, így visszaszívja a nedvesség egy részét és nem szárad ki.

Forrás: Shutterstock
A húsvéti tojás is lehet sokféle: az idei trend a lila tojás
A sonka főzőleve sokoldalúan felhasználható, például a tojásoknál. „Húsvét reggel a tojásokat a sonka főzőlevében főzzük meg, így lesznek ugyanis szuperzamatosak” - javasolja egy tiktoker. A javasolt főzési idő forró vízben 4–5 perc, de aki keményebben szereti, további 1–2 percig hagyja a tojásokat a lében.
Aki azonban nem egyszerű főtt tojást szeretne, annak itt a TikTok legújabb sztárja: a lila kaszinótojás, amely nem mesterséges színezék, hanem cékla által nyeri el különleges színét. A technika egyszerű: keménytojást céklalében kell áztatni, így az íz nem, de a látvány jelentősen megváltozik.

Forrás: Shutterstock
Kenyér helyett fonott kalács
A koronavírus járvány hozadékaként kenyeret és kalácsot nagyon sokan megtanultak sütni. A legnépszerűbb fonott kalács - amelyet a Mindmegette receptje szerint tudsz elkészíteni - tészta alapja vaj, liszt, cukor, tojássárgája, só és tej. A kelesztési és sütési folyamat pontos betartása elengedhetetlen az aranybarna, foszlós végeredményhez. A kalácsnak szép aranybarna színt kell kapnia. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

Forrás: shutterstock
Igazi tavaszi desszert a répatorta
A húsvéti kalács mellett lepd meg szeretteidet egy zöldséges édességgel. A répatorta megállja a helyét bármelyik ünnepi asztalon. A krém lágysága és a karamell utánozhatatlan állaga a könnyű, mégis testes tésztával együtt mindenkit le fog nyűgözni.

Forrás: shutterstock
Egy korty szíverősítő is jól jön
A tojáslikőr készítése sok családban mára már hagyománnyá vált és nem hiányozhat a húsvéti vendégvárásból. Ez a finom, krémes és édes nedű tökéletes ünnepi ital, melyet egyszerűen el tudunk készíteni. A tökéletes, hagyományos tojáslikőr receptjét itt találod.

Forrás: shutterstock
Húsvéti maradékmentés
Ha vége az ünnepnek jöhet a maradékmentés. Szinte minden háztartásban rengeteg étel megmarad, amiből új fogások varázsolhatóak, mint a pirog vagy a sonkás tészta. Legjobb húsvéti maradékmentő tippjeinket itt olvashatod.


