A szardínia idén nyáron nem csak a kiegészítőkön trendi: adj esélyt neki a tányérodon is

TikTok Szardínia hal
Megérkezett a nyár egyik legfurcsább, mégis legértékesebb trendje: idén minden a szardíniáról szól. Az apró halkonzerv most nemcsak a közösségi médiát tarolta le, a táplálkozási szakértők szerint az egészségünkre is komoly hatással lehet.

TikTokon divatkiegészítőként, tányérokon szuperélelmiszerként tűnik fel a szardínia – a trend elsőre szokatlannak tűnhet, de érdemes komolyan venni. Szakemberek szerint ez az egyszerű, olcsó konzervhal támogatja a szívet, az agyműködést, sőt még a bőr és a haj állapotán is javíthat.

szardínia
Szardínia a ruhákon: idén nyáron tarol ez a trend

Szardínia: apró hal, ami nagyot üt

A mediterrán országokban régóta alapélelmiszernek számító szardínia most új szerepben tűnik fel: stílusikonként. A „szardíniás lány” nevű TikTok-őrületben a felhasználók szardíniás motívumú kiegészítőket, dekorációkat és ételeket posztolnak – a jelenség azonban ettől sokkal több.

 

„Lehet, hogy a szardínia most a divatban a legtrendibb, de a tányéron is megérdemli a helyet” – mondta Mackenzie Burgess regisztrált dietetikus a New York Postnak. Egyetlen konzerv akár 23 gramm fehérjét is tartalmaz, és kiváló természetes D-vitamin-forrás: egy 106 grammos adag a napi ajánlott bevitel több mint ötödét biztosítja.

A szardínia kis méretű halfajként kevesebb higanyt tartalmaz, így fogyasztása bizonságos. Emellett gazdag EPA- és DHA-tartalmú omega-3 zsírsavakban, amelyek nemcsak a szív, hanem az agy egészségéhez is hozzájárulnak. Ezek az esszenciális zsírsavak támogatják az agy szürkeállományát, ami segíthet megelőzni olyan neurológiai betegségeket, mint az Alzheimer-kór. Emellett egyes tanulmányok szerint csökkenthetik a szembetegségek, például a makuladegeneráció kialakulásának kockázatát is.

Egy 2006-os kutatás alapján már heti 1-2 adag szardínia elfogyasztása elegendő lehet ahhoz, hogy harmadával csökkentsük a szívbetegség kialakulásának esélyét, és ez még nem minden. 

Appetizing pilchards in marinade of oil in open tin can on wooden table with greens and lemon
Az idei nyár a szardíniáról szól
Forrás: Shutterstock

„A szardínia jó forrása a GLA-nak, egy olyan omega-6 zsírsavnak, amely segíti a bőr, a haj, a körmök és a hormonrendszer egészségét. Én csak GLAmor zsírsavnak hívom” – mondta a szakértő. A hal ezen kívül tengeri kollagént is tartalmaz, amely jótékonyan hat a bőr, a csontok és az inak állapotára. Az I-es típusú kollagén segít fenntartani a kötőszövet rugalmasságát és feszességét.

A szardínia emellett gazdag B12-vitaminban és kalciumban is, amelyek létfontosságúak az idegrendszer és a csontozat egészségéhez. A halkonzerv különlegessége, hogy gyulladáscsökkentő vegyületeket is tartalmaz, olyan, mintha természetes aszpirint fogyasztanánk.

Hogyan fogyaszthatjuk a szardíniát?

A szardínia megfizethető, és könnyen beépíthető az étrendbe. Vízben, olajban vagy paradicsomszószban eltett változatai közül utóbbit akár egy hétig is lehet fogyasztani a felbontás után, míg az olajos változatot érdemes egy napon belül elfogyasztani. Érdemes kipróbálni pirított kovászos kenyéren, citrommal és chilipehellyel, vagy fokhagymás-olívaolajos tésztába keverve, de jól működik párolva is, hagymával, fokhagymával, citrommal és fűszerekkel, rizs mellé tálalva. Egyesek bagelre is teszik, lazac helyett.

Tapsoltak és ölelkeztek a rendőrök, amikor lezárták a kutatást Madeleine McCann utánA fürdővizét árulja a rajongóknak Sydney Sweeney, és nem is kér érte keveset - VIDEÓKépes IQ-teszt: ha ki tudod szúrni a gyűrűt 12 másodperc alatt, akkor átlagon felüli az intelligenciád


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.