A crème fraîche, mint titkos összetevő a paradicsompürével és egy kis kreativitással egy olyan szuper kombinációt alkot, amivel ez az egyszerű tészta biztosan az új kedvenced lesz. Ez a paradicsomszósz megmutatja, hogy milyen sokoldalú lehet a tészta akár friss paradicsom nélkül is! Ráadásul ehhez a gyors recepthez mindössze 5 hozzávaló szükséges, próbáld ki te is!

Forrás: Shutterstock/foodstck
Így készül a paradicsom nélküli paradicsomszósz
Hozzávalók négy adaghoz
200 g crème fraîche
200 g paradicsompüré
1 vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
400 g tészta
Só, bors és olasz fűszernövények ízlés szerint
Tipp: A crème fraîche leginkább a tejfölhöz hasonlítható, viszont annál jóval magasabb a zsírtartalma (35%). Ha boltban nem jutunk hozzá, akkor tejföl és tejszín egyenlő arányban való elkeverésével helyettesíthetjük.
Elkészítés
- A vöröshagymát megpucoljuk és apróra felkockázzuk. A fokhagymagerezdeket meghámozzuk és apróra vágjuk.
- Egy nagy serpenyőben egy kis olajat hevítünk, majd a hagymakockákat közepes lángon áttetszővé pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, és további 1-2 percig pirítjuk, amíg világos aranybarna nem lesz.
- Majd hozzáadjuk a paradicsompürét és összekeverjük a hagymával és a fokhagymával. Süssük körülbelül 4-5 percig, amíg a paradicsompüré enyhén karamellizálódik.
- Ezután adjuk hozzá a crème fraîche-t, és jól keverjük össze, amíg a szósz szép krémes nem lesz. Ha a szósz túl sűrűnek tűnik, egyszerűen adjunk hozzá néhány evőkanálnyi vizet (vagy a tészta főzőlevéből néhány kanálnyit), hogy elérjük a kívánt állagot.
- Lassú tűzön pároljuk a szószt körülbelül 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Sóval, borssal és fűszernövényekkel ízesítjük.
- Amíg a szósz forr, bő, sós vízben főzzük ki a tésztát a csomagolásán lévő utasítás szerint. Ezután csepegtessük le.
- Az elkészült tésztát adjuk közvetlenül a szószhoz, majd jól keverjük össze.
- Ízlés szerint frissen reszelt parmezánnal vagy friss bazsalikommal díszítsük.
Tipp: Adj egy kis pluszt a paradicsomszósznak, például pirított gombával, sült zöldségekkel vagy olívabogyóval. Egy csepp citromlé vagy egy kis csili pedig még izgalmasabbá teheti a szószt, amitől a paradicsomos tészta még különlegesebb lesz.


