Szebbek az átlagnál a súlyos endometriózisban szenvedő nők

hormon ösztrogén endometriózis medence-fájdalom nyálkahártya szépség méh
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Olasz kutatók megfigyelték, hogy a súlyos endometriózissal küzdő nők többnyire feltűnően csinosak, ami arra késztette őket, hogy utánajárjanak, vajon nem ugyanazok a jellemzők vezetnek-e a csinos külsőhöz, mint amik ehhez a fájdalmas nőgyógyászati problémához.

A vizsgálat során a kutatók az endometriózis súlyos változatával küzdő nők 31 százalékát sorolták a vonzó vagy nagyon vonzó kategóriába, míg a betegség enyhébb változatában szenvedőknek csupán 8, az endometriózis nélküli nőknek pedig mindössze 9 százalékát.

A vizsgálat során két férfi és két női orvos értékelte a kísérletben részt vevő nők vonzerejét, majd az alanyokkal a szexuális előéletükkel kapcsolatban is kitöltettek egy kérdőívet. Az eredmények azt mutatták, hogy a komoly endometriózissal küzdő nőket vonzóbbnak találták a megkérdezettek, emellett ezek a nők többnyire korábban kezdtek el szexuális életet élni, ami arra utalhat, hogy már tizenévesen is az átlagnál vonzóbbak lehettek.

Thinkstock
Thinkstock

Amint azt a kutatást vezető dr. Paolo Vercellini, a milánói Universita degli Studi szülész-nőgyógyásza a Fertility and Sterility című lapban kifejtette, előfordulhat, hogy a kiemelkedően nőies megjelenés ugyanannak a fizikai jellemzőnek az eredménye, ami a súlyos endometriózis kialakulásához is vezet. Mivel a nőies megjelenés a magas ösztrogénszinttel hozható kapcsolatba, talán az endometriózisért is ez a hormon a felelős.

Endometriózis esetén a normális esetben csak a méh belső felszínén jelentkező méhnyálkahártya-szövet a méh üregén kívül is megtalálható. Mindez igen erős medencetájéki fájdalmat és vérzést okozhat. A jelenség a nők nagyjából 5-10 százalékát érinti, bár igazán súlyos formája szerencsére ennél is ritkább.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.