Vízbe fulladt a kisfiú - de visszatért a halálból

agy halál kisfiú mentős fulladás alapítvány oxigénhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kétéves Jago Worrall idén márciusban elcsavargott dadusától és a családi házuk kertjében található tóba esett. Csodával határos módon, 65 perccel azután, hogy édesanyja kihúzta Jagót a vízből, az egyik mentős felkiáltott, hogy érzi a fiú pulzusát. A szülők alig hitték el, hogy még él a kisfiuk, aki sajnos a hosszú ideig tartó oxigénhiány következtében súlyos agykárosodást szenvedett.

A háromgyerekes Worrall család (képet itt láthatsz a családról) nem sokkal a baleset előtt költözött az egyik nagyszülő vidéki birtokára, ahol a kertben egy kacsaúsztató tó is volt. A szülők tisztában voltak a tó veszélyeivel, ezért el is határozták, hogy hamarosan egy kerítést húznak a tó köré, hogy a gyerekek véletlenül bele ne essenek a vízbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

"Egy tavaszi napon éppen vendégséget tartottunk, sok gyerek jött hozzánk, akik jókedvűen játszottak a kertben. Mikor leültünk ebédelni, megkérdeztem a dadust, hogy hol van Jago, mire azt felelte, hogy azt hitte, nálunk van. Azonnal fölpattantam, és a tóhoz szaladtam, ahol megpillantottam a kisfiam, amint hason fekve mozdulatlanul lebeg a víz felszínén. Mikor kihúztam, láttam, hogy teljesen kék lett a bőre és nem lélegzett" - mondta Lyn Worrall, Jago édesanyja.

A kétségbeesett anya korábban elvégzett egy elsősegélynyújtó tanfolyamot, ezért azonnal elkezdte mesterségesen lélegeztetni élettelennek tűnő fiát, de a pániktól képtelen volt világosan gondolkodni, ezért a gyakorlatlan apa próbált életet lehelni a kisfiúba. "Biztosra vettük, hogy végleg elvesztettük a fiunkat, életnek semmi nyoma volt már benne" - mondta Barney Worrall, Jago 44 éves édesapja.

A rendőrség tíz perccel később már a helyszínen volt és ők is megpróbálták életre kelteni a kisfiút, de ők sem jártak sikerrel. Húsz percen belül a mentősök is megérkeztek, akik szívmasszázsban részesítették a földön fekvő élettelen fiút, és egy csövet vezettek a tüdejébe, amelyen keresztül leszívták a felgyülemlett vizet.

Csodával határos módon, 65 perccel azután, hogy Lyn kihúzta Jagót a vízből, az egyik mentős felkiáltott, hogy érzi a fiú pulzusát. A szülők alig hitték el, hogy még él a kisfiuk. Jagót a légimentők azonnal a Coventry Kórház intenzív osztályára szállították, ahol a szíve újra leállt néhány percre, de ismét sikerült őt visszahozni. A fiú állapotának stabilizálása után továbbszállították a North Staffordshire-i Egyetemi Kórházba, ahol az orvosok tájékoztatták a szülőket, hogy fiuk, ha túl is éli az éjszakát, valószínűleg súlyos agykárosodást szenvedett.

A hosszú ideig tartó oxigénhiány következtében Jago agya valóban olyan súlyos mértékben károsodott, hogy nem képes sem járni, sem pedig beszélni. A szülőknek fel kellett adniuk munkájukat, ugyanis Jago ápolása napi 24 órás felügyeletet igényel. A fiú állapotának javulásához elengedhetetlen speciális kezelési eszközök közel 200 000 angol fontba (kb. 70 millió forint) kerülnek, ezért a szülők létrehoztak egy alapítványt Jago megsegítésére. Az alapítvány számlájára ezidáig már legalább 20 000 fontnyi (kb. 7 millió forint) felajánlás érkezett.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.