Életének 93. évében, hétfőn elhunyt Bárdy György Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész - közölte a Vígszínház az MTI-vel.

Az elmúlt évtizedek számtalan színházi és filmes szerepe szólalt meg az ő csodálatos baritonján. Markáns, férfias, ironikus alkata, drámai ereje intrikus szerepekre predesztinálta, de utánozhatatlan sármja és fanyar humora minden szerepét átitatta - méltatta a színészt a teátrum társulata. Bárdy György május 26-án töltötte be 92. életévét. Haláláig a Vígszínház társulatának tagja volt, utoljára 2008-ban lépett fel az Egy csók és más semmi című előadásban.

Forrás: MTI

Színházi fellépésein kívül több mint 60 film- és tévészerepben nyújtott felejthetetlen alakítást, legnagyobb sikere a Jumurdzsák volt az 1968-ban bemutatott Egri csillagokban. Búcsúztatása a művész és családja kérésére szűk, családi körben történik - tudatta a hétfő esti közlemény, amely olvasható a színház honlapján is.

"Nekem megadatott, hogy 40 éven keresztül vele lehettem, még idén karácsonykor vele örülhettem" - vallotta kollégájáról Hegedűs D. Géza színművész. Elmondta: karácsony és újév között meglátogatta Bárdy Györgyöt, aki szellemileg friss volt, jó humorú, igazi "bárdygyuris". Bár már nehezebben mozgott, a világgal teljesen tisztában volt, hihetetlen eleganciával ült otthon a dolgozószobájában. "Együtt teáztunk, beszélgettünk színházról, világról" - idézte fel a találkozást Hegedűs D. Géza.

Így üzent a felejthetetlen színész négy évvel ezelőtt a Vígszínház nézőinek:

Forrás: MTI

 

A világ legsikeresebb filmjei - 100 év csúcstartóihttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130523-szorakozas-film-mozi-a-vilag-legsikeresebb-filmjei-az.html 7 magyar film az |50-es évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130510-mozi-film-szorakozas-7-magyar-film-az-50es-evekbol.html 5 magyar film a |40-es évekből, amit látnod kellhttp://www.life.hu/szorakozz/tvmozidvd/20130429-mozi-program-szorakozas-5-magyar-film-a-40es-evekbol.html