Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad - mondta Pesti Imre. Mohácsig mindenhol rekordot döntött eddig a folyó vízszintje. Most Bajánál tetőzik.

Megvédtük Budapestet, és a Duna most már gyorsan apad - mondta Pesti Imre, a fővárosi védelmi bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, a Margitszigeten. Kiemelte: a vízszint most 788 centiméter, ez azt is jelenti, hogy "a Margitsziget megmenekült." Azt még nem tudni, meddig lesz lezárva, a károk felméréséhez ugyanis még idő kell - tette hozzá. Hangsúlyozta: jelentősen felgyorsult az apadás, a Duna vízszintje most óránként három centimétert csökken.

Fotó: Magócsi Márton - Origo
Budapest

Győzelemre állunk az árvízzel szemben - így fogalmazott Orbán Viktor szerda reggeli győrújfalui sajtótájékoztatóján. Árvízi helyreállítási megbízottnak nevezte ki a kormány Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgatót - közölte. A kormányfő azt mondta: a kabinet megkezdte a felkészülést a dunai árvíz utáni helyreállításra. A miniszterelnök úgy fogalmazott: "ma van az a nap, amikor először kimondhatjuk azt a mondatot, hogy győzelemre állunk, de egy csata van még hátra szerda este a Duna mentén, Bajánál." A fővárosban most 813 centiméteren áll a folyó vízszintje, és várhatóan délre apad le nyolc méter alá, amikor is "Budapesten fel lehet lélegezni" - mondta a kormányfő.

Folytatta: a déli Duna-szakaszokon "a védekezés százszázalékosan kiépített", a bal parton a Terrorelhárítási Központ, a jobb parton a katasztrófavédelem végzi a munka irányítását, a Petőfi-szigetnél pedig négyszáz katona vár bevetésre. Hozzátette, a helikoptereket is a térségbe vezényelték.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy gátszakadások gyakran az apadáskor történnek, ezért Esztergomtól lefelé továbbra is megfeszített erőre és figyelemre van szükség a Dunán.

A Műszaki Irányító Törzs is arra emlékeztet, hogy annak ellenére, hogy az országot lassan elhagyja az árhullám, továbbra is kiemelt figyelmet kell fordítani a védművek állapotára. A védekezés egyik legfontosabb időszaka ugyanis az apadás idejére tevődik, ilyenkor a nagyrészt földből épült árvízi művek szilárdsága, állékonysága jelentősen csökken.

Közben Győr-Moson-Sopron megyében az árhullám levonulása után is várják az önkéntesek jelentkezését. Főképp a megtöltött, de végül ki nem helyezett homokzsákok kiürítéséhez lenne szükség az árvízi védekezésben érintett különböző településeken. A feladatra továbbra is a 96/515-729 és a 96/529-539 telefonszámokon várják a jelentkezőket.


 

Árvíz - borul a közlekedés a fővárosbanhttp://www.life.hu/legykepben/20130611-meg-masfelket-nehez-nap-all-elottunk-az-arvizi-vedekezes-soran.html Árvíz - délen dagad a Dunahttp://www.life.hu/legykepben/20130610-budapesten-vasarnap-este-tetozott-a-duna-azota-folyamatos-apad-a.html Árvíz Budapestenhttp://www.life.hu/life/galeria/20130607-arviz-budapesten-2013.html Menekítik az árvíz elől Csala Zsuzsáthttp://www.life.hu/legykepben/20130604-csala-zsuzsa-az-arviz-altal-fenyegetett-teruleten-a-romai.html Árvíz - Veszélyhelyzetet rendelt el a kormányfőhttp://www.life.hu/legykepben/20130604-orban-viktor-kormanyfo-kedd-deltol-veszelyhelyzetet-rendelt-el-a-duna.html