Koncertek, tűzijáték, gasztronómia – íme, az augusztus 20-i programok

kenyéráldás Ország tortája Mesterségek Ünnepe parlament koncert program tisztavatás augusztus 20. tűzijáték
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Komoly- és könnyűzenei koncertek, családi programok, ünnepi tűzijáték – igazi programkavalkád vár rád augusztus 20-án. Íme, a részletek.

8.30-10.00 - Magyarország nemzeti lobogójának felvonása, tisztavatás
Hende Csaba honvédelmi miniszter mond köszöntőt, majd ünnepélyes tisztavatás kezdődik a Kossuth téren. Ünnepi beszédet mond Áder János köztársasági elnök. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem újonnan végzett honvédtiszt-jelöltjei az állami vezetők, a szülők, a hozzátartozók és az egész ország nyilvánossága előtt teszik le a tiszti esküt.

10.00-16.00 - Parlamenti nyílt nap
Bárki megnézheti az Országházat. Regisztráció nem szükséges, a belépés díjtalan.

10.00-22.00 - Családi programok a Clark Ádám téren
Fellépnek: Magyar Rhapsody projekt, az Ivan and the Parazol, Ed Phillips és a Memphis Petrol, Ferenczy György és a Rackajam, Deák Bill Gyula és együttese

10.00-22.00 - Magyar Ízek Utcája a Duna-parton
Sok-sok finom falat mellett itt kóstolhatod meg először az ország tortáját is. Idén a Nándori Cukrászda Csokis kalandja nyerte a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az Ország Tortája pedig a székesfehérvári Damniczki cukrászat Somlói revolúciója lett.

Forrás: Facebook/Major Cukrászda

10.00-23.00 - Mesterségek Ünnepe a budai várban
A részletes programot ITT megtalálod!

15.00 - Mesterek felvonulása és ünnepélyes kenyéráldás a budavári Szent István szobornál
Az augusztus 20-ai ünnep kihagyhatatlan része a kenyéráldás. Az aratás után hagyományosan Szent István napra sütötték az új búzából készült első kenyeret. Az ünnep jelképe a nemzeti színű szalaggal átkötött kenyér, amely az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. Az új lisztből készült kenyér az ünnepi asztal ékessége lett, és jelképévé vált az államiság ünnepének.

Forrás: www.mestersegekunnepe.hu

17.00 - Ünnepi szentmise és Szent Jobb körmenet a Szent István-bazilikánál

19.00-21.00 - Kívánságlánc a Duna-parton a Petőfi Rádióval

21.00 - Ünnepi tűzijáték
Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik, elsődleges látványterülete pedig a Duna-part Petőfi híd és Margit híd közé eső szakasza. Idén a rakétákat négy helyszínről indítják: a főváros jelképének számító Lánchídról, valamint a tavalyihoz hasonlóan a Dunán állomásozó három uszályról, amelyekből kettő a Margit híd és a Lánchíd között, egy pedig a Vigadó téri hajóállomás vonalában horgonyoz. A négy helyszín három kilométer hosszan biztosítja a feledhetetlen látványt.

Forrás: MTI/Kovács Attila

Fontos információk a tűzijátékra érkezőknek!

Figyelem!
A szervezők azt kérik, hogy a tűzijátékra érkezők lehetőség szerint úgy tervezzék programjukat, hogy a Buda felől jövők a budai, a Pest felől érkezők pedig a pesti oldalon tekintsék meg a látványosságot. A menekülési útvonalakat és kiürítési pontokat a helyszínt biztosító szakemberek szabadon fogják tartani a területek biztonságos kiürítése érdekében. A rendezvények teljes területén táblák jelzik a menekülés irányát.
A rendezvények helyszínein mentőautókkal vagy a helyszínre kitelepített betegellátó ambulanciákkal készülnek. Ha sérült, vagy bajba jutott embert látsz a környezetedben, jelezd pontos pozíciója és a probléma meghatározásával a 112-es hívószámon, vagy a legközelebbi biztosítást végző személynél, aki továbbítja az információkat a Központi Bázisra, és a mentők kiérkezéséig segít az elsősegély nyújtásában.
A rendezvények ideje alatt a szervezők által működtetett, szakemberekből és felelős irányítókból álló Központi Bázis üzemel, ahová befut minden olyan információ, amely a rendezvényeket érinti. Ezek egyik legfontosabb eleme az Országos Meteorológiai Szolgálat félóránkénti jelentése. Riasztás esetén a rendezvényt leállítják és a rakparti hangosításon keresztül adott utasítások szerint megkezdik a kiürítést. A nemzeti ünnep alkalmával Budapesten folyamatosan ülésezik az operatív törzs a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonsága érdekében.

Időjárás: Augusztus 20-án felhős, esős időnk leszhttp://www.life.hu/news/20140817-idojaras-elorejelzes-augusztus-18-24-kozott.htmlA jövő hét elején még száraz napos idő várható, szerdán, augusztus 20-án többfelé várható zápor, zivatar, a hétvégére viszont ismét visszatér a napos, meleg idő - röviden így tudjuk összefoglalni arra a kérdésre a választ, hogy milyen idő lesz.News--Ennyibe kerül az augusztus 20-i tűzijátékhttp://www.life.hu/news/20140811-brutto-150-millio-forintert-rendezik-meg-a-2014-es-budapesti-tuzijatekot.htmlBruttó 150 millió forintért gyönyörködhetünk idén Budapesten az augusztus 20-i tűzijátékban.News--A lány, aki körbefekszi a világot – Magyarországon is járt az internet sztárjahttp://www.life.hu/news/20140818-a-lany-aki-korbefekszi-a-vilagot-magyarorszagon-is-jart-az-internet-sztarja.htmlIndia, Franciaország, Belgium, Ukrajna - Karolina Jondero akármerre is járjon, mindig talál helyet és alkalmat egy kis heverészésre, hogy aztán megörökítse magát fényképezőgépével.News--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.