Fehér-arany vagy kék-fekete? Ezen a ruhán vitatkozik most az egész világ

vita tudomány Taylor Swift ruha arany magyarázat Fehér fekete szem Kék
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Jelen pillanatban kétféle vélemény létezik most az egész Földön: fehér és arany illetve kék és fekete. Így kavart hatalmas port egyetlen ruha.
Forrás: Tumblr/Swiked

És az ezt követő kommentáradatot:

„Gyerekek, én tulajdonképpen a színekből élek, és ez a ruha kék és fekete. A sárgás megvilágítás miatt látszik aranynak a fekete."
„A ruha fehér és arany és fizikai fájdalmat érzek."
„A ruha középkék színű fekete csipkével. Nézessétek meg a szemeteket!"
„Szebb a ruha, ha fehérnek és aranynak látod? Nem értem, mi történik!"

Taylor Swift sem maradhatott ki a vitából. A countrysztárból lett popénekesnő Twitteren adott hangot véleményének:

„Nem értem ezt a furcsa ruhavitát. Ez szerintem valamilyen trükk. Összezavarodtam és félek. Ui.: Nyilvánvaló, hogy kék és fekete!"

A Buzzfeed főszerkesztője, Ben Smith is enyhén kiakadt:

„A lányom szerint kék és zöld. Most indulunk a sürgősségire."

A jelek szerint van valamiféle logikus magyarázat, miért oszlott most a világ fehér-arany és kék-fekete csapatokra. A Gizmodo rendkívül tudományos magyarázatának lényege szerint az ok az lehet, hogy a különböző fénycellákat másképp látjuk. Ebből kiindulva pedig az dönti el, hogy fehér-aranynak vagy kék-feketének gondoljuk a ruhadarabot, hogy a retinánkban lévő fotóreceptorok közül a csapokból vagy a pálcikákból van-e több.

Milyen színű a képen látható ruha?

Szakavatott képszerkesztő kollégánk így vélekedett:

A ruhára eső fény színhőmérséklete és a ruha valós színének együttese adhat olyan színárnyalatot, amit az emberek minimális mértékben különböző szeme másnak láthat. Illetve a képet megjelenítő szoftverek és kijelzők is mind minimális mértékben, de máshogy értelmezik a képi információt, ebből adódóan láthatunk más kontrasztot vagy más színárnyalatot különböző eszközökön."

Így a végén megjegyeznénk: a ruha eredetileg valóban kék és fekete. A képért kattints ide.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.