Jelen pillanatban kétféle vélemény létezik most az egész Földön: fehér és arany illetve kék és fekete. Így kavart hatalmas port egyetlen ruha.

Az egész egy egyszerű kérdéssel kezdődött, amelyet Tumblrön tett fel egy bizonyos Swiked nevű felhasználó: „Srácok, kérlek segítsetek: ez a ruha most fehér és arany vagy kék és fekete? A barátaim és én nem tudunk egyezségre jutni és ez rohadtul kiborít!" – hangzott el a kétségbeesett segélykiáltás, amely sosem látott lavinát indított el mind a közösségi oldalakon, mind az online sajtóban, mind otthon, a négy fal között a pároddal (utóbbi a cikk írójának személyes élménye). Mutatjuk a ruhát:

Forrás: Tumblr/Swiked

És az ezt követő kommentáradatot:

„Gyerekek, én tulajdonképpen a színekből élek, és ez a ruha kék és fekete. A sárgás megvilágítás miatt látszik aranynak a fekete."
„A ruha fehér és arany és fizikai fájdalmat érzek."
„A ruha középkék színű fekete csipkével. Nézessétek meg a szemeteket!"
„Szebb a ruha, ha fehérnek és aranynak látod? Nem értem, mi történik!"

Taylor Swift sem maradhatott ki a vitából. A countrysztárból lett popénekesnő Twitteren adott hangot véleményének:

„Nem értem ezt a furcsa ruhavitát. Ez szerintem valamilyen trükk. Összezavarodtam és félek. Ui.: Nyilvánvaló, hogy kék és fekete!"

A Buzzfeed főszerkesztője, Ben Smith is enyhén kiakadt:

„A lányom szerint kék és zöld. Most indulunk a sürgősségire."

A jelek szerint van valamiféle logikus magyarázat, miért oszlott most a világ fehér-arany és kék-fekete csapatokra. A Gizmodo rendkívül tudományos magyarázatának lényege szerint az ok az lehet, hogy a különböző fénycellákat másképp látjuk. Ebből kiindulva pedig az dönti el, hogy fehér-aranynak vagy kék-feketének gondoljuk a ruhadarabot, hogy a retinánkban lévő fotóreceptorok közül a csapokból vagy a pálcikákból van-e több.

Szakavatott képszerkesztő kollégánk így vélekedett:

A ruhára eső fény színhőmérséklete és a ruha valós színének együttese adhat olyan színárnyalatot, amit az emberek minimális mértékben különböző szeme másnak láthat. Illetve a képet megjelenítő szoftverek és kijelzők is mind minimális mértékben, de máshogy értelmezik a képi információt, ebből adódóan láthatunk más kontrasztot vagy más színárnyalatot különböző eszközökön."

Így a végén megjegyeznénk: a ruha eredetileg valóban kék és fekete. A képért kattints ide.