Ebben az évben még családjával ünnepelhette a születésnapját Fruzsina, akit ki akarnak toloncolni Svédországból.

Ünneppel a Ruff család Malmö kertvárosi részén. Fruzsina 21 éves lett. A boldogság nem felhőtlen, hiszen nem tudják, jövőre ünnepelhetnek-e majd így, együtt.

Forrás: RTL Klub

„A testvérem, Fruzsina édesanyja most már nyolc éve, hogy elment. Öngyilkos lett, Fruzsi apukája pedig négy éve halt meg tüdőrákban, és a kislánynak nincs senkije" - meséli az RTL Klub riporterének Fruzsina nagynénje, Ágnes a lány kálváriáját, aki 3 éve, egyik napról a másikra került hozzájuk. „Ez egy elég, komoly feladatot jelentett számomra. Teljesen felkészületlenül kaptam egy 8 éves kis emberkét, aki mindig 8 éves marad."

 A diagnózis szerint Fruzsina szellemi fejlődése megállt egy alsó tagozatos gyerek szintjén, és soha nem is hozza be a lemaradását. Ezért különleges törődésre van szüksége, amit itt Ágneséknél megkap.

„Nagyon ambiciózus, szorgalmas és látszik, hogy szeretné mindig mindenben a legjobbat nyújtani" – mesélte a Házon kívülnek Marie Wennberg, Fruzsina speciális iskolájának igazgatónője. „Fruzsina nagyon jól beilleszkedett és nagyon szeretik a társai, ugyanolyan, mint bármelyikük."
Otthon Fruzsina a szobáját is megmutatja, most először van neki ilyen. Három éve egy nájlonszatyorral érkezett, abból a néhány ruhából pedig egy egész szekrényi lett, az iskolától még táblagépet is kapott, amin magyar filmeket nézhet.

A magyar állam többször megpróbált segíteni, hogy a lány családjával, Svédországban maradhasson. Először diplomáciai úton próbálták megoldani a Fruzsina problémáját, Szijjártó Péter többször is beszélt a svéd külügyminiszterrel, majd a bevándorlási hivatalhoz fordultak. Az emberi érveket viszonylag hamar lesöpörték az asztalról, azt sem fogadták el, hogy a magyar állam a svédeknek utalja a Fruzsinának itthon járó árvasági ellátást és rokkant nyugdíjat, mert szerintük az kevés lenne. Ismét új megoldást kerestek, immár a minisztériumi határokat is átlépve.

A Házon kívül stábja elsőként látogatta meg Fruzsinát svédországi otthonában. A róla készült riportból szerda este az is kiderül, hogy milyen hatalmas összeg tudná biztosítani kislány számára, hogy nevelőanyjával eddigi megszokott otthonában maradhasson.