Munka törvénykönyve szabály parlament állás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Megszűnik a diplomás munkanélküliek közmunkába való kényszerítése, pontosítják a pihenőnapok számítását - 88 oldalas törvénymódosítást tett közzé a kormány. 

A módosításokat alkotmánybírósági döntésekkel és uniós jogharmonizációval indokolják. Az új szabályokat a tervek szerint januártól kell alkalmazni, ugyanakkor a törvénycsomag csak a következő hetekben kerül a parlament elé. A javaslat szerint a munkavállaló mentesül a munkavégzés és a rendelkezésre állási kötelezettség alól a munkáltató által kiadott szabadság alatt. Szintén mentesül az apa a gyermeke születésekor öt napra, ikerszülés esetén hét munkanapra a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettség alól- írja az Origo.

Forrás: Thinkstock

A kormány javaslata szerint nagyobb védelmet kapnak a várandós nők - a főszabály szerint nem lehet felmondani a szülés előtt álló nőnek - abban az esetben, ha a felmondás előtt erről a munkavállaló bejelentést tett. A jövőben a jogellenes munkáltatói felmondás estén a kárigény érvényesítése helyett a munkavállaló kérheti a felmondási időre járó távolléti díj kétszeresét, kárpótlásul. Új szabályként emelik be a törvénybe, hogy a bíróság a jövőben abban az esetben is visszaállítja a munkaviszonyt, ha a felmondásra a joggal való visszaéléssel került sor.

A javaslat több ponton módosítja, pontosítja a munkaidő fogalmát, a pihenőnap kiadására való szabályokat - ezek a változtatások általában a munkavállalót védik. A jövőben munkát vállaló nők kérésére lehetséges lesz éjszakai munkát elrendelni akkor is, ha háromévesnél fiatalabb gyermeket nevelnek. Ugyanezt kérhetik a gyermeküket egyedül nevelő férfiak is. Az indoklás szerint ez az igény a munkavállalói oldalról merült fel. Végkielégítés jelenleg a munkáltató felmondása, illetve a munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén jár. A módosítás szerint a munkavállaló azonnali hatályú felmondása esetén is lehetőség lesz végkielégítésre. Sőt, a munkavállalót - azonnali hatályú felmondása esetén - a felmondási időre járó távolléti díj is megilleti.

Ez annyit jelent, hogy ha például jogellenesen rúgták ki, a munka törvénykönyve alapján perelheti a volt munkáltatóját kártérítésért. Ezen kívül jogosult a végkielégítésre is, mely megillette volna jogszerű felmondásnál.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.