A Herman Ottó Gimnázium tantestülete fogalmazta meg azt a levelet, melyben kifejtik, hogy a magyar oktatás milyen súlyos problémákkal küzd, és amit nem sokkal később eljutattak a Borsod Online szerkesztőségébe. 

A pedagógusok állítják: a magyar oktatás súlyos problémákkal küzd, melynek a gyerkek látják legjobban a kárát.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A levélben több említés is esik arról, hogy az emberek mennyire máshogy látják az ő helyzetüket, mint amilyen a valóság. A levelet teljes egészében ide kattintva tudod elolvasni

„Miért sírnak már megint a pedagógusok?!" - kérdezik sokan. "Állandóan fizetésemelést kapnak, ráadásul alig dolgoznak, délben mindennap otthon vannak!" - sajnos a társadalom jelentős részének ez a véleménye a tanárokról.
Tisztázni kellene végre néhány dolgot! Kezdjük a mindenkit érdeklő „állandó fizetésemelés"-sel. 2013-ban, a pedagógus-életpályamodellhez kapcsolódva kaptunk alapbéremelést. De csak az ígért összeg 60%-át! A maradék 40 %-ot négy év alatt "fizetgeti ki" az állam. Persze minden emelés előtt és után nagy sajtóvisszhangot kap az esemény, mintha egy-egy újabb béremelésről lenne szó. Ugyanakkor megemelték a kötelező óraszámot, megszüntették a pótlékok túlnyomó többségét. A kormány - a szakszervezetekkel kötött megállapodást megszegve - a pedagógus-bértáblát elválasztotta a minimálbér alakulásától, így mostantól az inflációkövetés sem valósul meg. A bérrendezés egyébként igencsak szelektív módon valósult meg: sokaknak szinte egyáltalán nem lett vastagabb a borítékja – főleg azoknak, akik több szakot tanítanak és szakvizsgával is rendelkeznek, s korábban túlóráik is voltak, sőt, jó munkájukért minőségi bérpótlékban részesültek, hiszen az ezekhez kapcsolódó többletjuttatásokat mind eltörölték. De az is mosolyra késztető (legalábbis kínunkban mosolygunk), hogy az életpályamodell pedagógus I. és II. kategóriája között a bérkülönbség nettóban 15.000 Ft körül van. (De látjuk, hogy hasonló manipuláció történik más szakterületek „bérrendezése" esetében is.) A mestertanárok kiválasztásával pedig sok esetben a közvetlen környezetük sem ért egyet. Ez aztán az életpálya...
És többségében mégsem ez az, ami miatt leginkább „sírunk", ami miatt ez a levél is megszületett!
Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények ("természetesen" nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül), sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető - merthogy nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének, az biztos!

...

Szeretnénk a felnövekvő generációkat jól felkészíteni az élet kihívásaira, hogy képesek legyenek megfelelni a kor követelményeinek!
Vegyék ezt segélykiáltásnak, kérjük a felettes szervek és a társadalom támogatását, segítségét!

a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nevelőtestülete