Minden negyedik évben egy nappal hosszabb a február, mint ahogy megszokhattuk, azért, hogy a naptárt és a csillagászati évet szinkronba hozzák. A szökőnap viszont nem a hónap utolsó napja!

A szökőnap egy toldaléknap, amely a Gergely-naptár szerinti szökőév februári hónapjába ékelődik be. Logikus gondolat lenne, hogy ez a nap bizonyára a hónap utolsó napja, de nem!

Forrás: Getty Images/Fuse/Fuse

Azért gondolják sokan, hogy február 29-e a szökőnap, mert az a tévhit kering, miszerint ilyenkor a hónap egy toldaléknapot kap. A valóság azonban az, hogy a február 24. napja megduplázódik, így Mátyás névnapja és az azt követő névnapok mind egy nappal eltolódnak, ami "Mátyás ugrása" néven is ismeretes. Ennek következtében február 24. napján a szökőévekben senki sem ünnepli a névnapját!

Miért éppen február 24-e?
Az ókori római naptár iránti hagyománytisztelet az oka. Julius Caesar Kr. e. 46-ban bevezette a 12 hónapos naptárt, ő rendelte el, hogy minden negyedik évben duplázzák meg február 24-ét, így küszöbölve ki a négyévenként mutatkozó, nagyjából egynapnyi eltérést.