A Tinder nevű randioldalon ismerkedő férfiak úgy vélik, hogy jogukban áll bármit megtenni azzal a nővel, aki a profilképeken vonzóbbnak tűnt, mint a valóságban.

A Brit Szociológusok Szövetségének éves birminghami konferenciáján került elő a meglepő kutatási eredmény: a férfiak többsége úgy érzi, bátran kihasználhatja randipartnerét, ha az "visszaélt bizalmával", és nem teljesen úgy néz ki a fotókon, ahogyan a valóságban. Az ilyen esetben sokak szerint az alkalmi szex egyfajta kompenzációként jelenik meg.

Forrás: Thinkstock

Dr. Jenny van Hooff, a Manchester Metropolitan University munkatársa Manchesterben és Cheshire-ben élő férfiak Tinderrel kapcsolatos reakcióit vizsgálta. "Számos férfi érezte úgy, hogy csúnyán becsapták, ha szerintük a képen látható nő és a valóság köszönőviszonyban sem volt egymással. Egy 29 éves férfi például azt mondta, hogy vezették már félre olyan szögből készült képekkel, amelyek sportosabbnak, vékonyabbnak mutatták a nőt, és a férfi ebben az esetben mindent megtett, hogy lehető legtöbbet hozza ki a kalandból kárpótlásul, ha már így alakultak a dolgok" – mondja a szakember.

Dating burnout - Avagy mikor álljak le a tinderes párkereséssel?
Az online párkeresés egy érzelmi hullámvasút. Az érzéseid mindig veszélyben vannak, és könnyen elérheted azt a pontot, ahol úgy tűnhet, hogy soha nem találod meg azt a férfit, akit szeretnél. Ha már hosszú hónapok vagy évek óta a virtuális térben vadászgatsz, és rettenetesen unod a vakrandikat, sőt a legutóbbit csak azért szkippelted, hogy ne kelljen belebújnod a csini ruhádba (és hajat mosnod előtte), ideje behúznod a kéziféket!

Egy 37 éves férfi arról beszélt, hogy ő hosszútávú kapcsolatot keres, de már a találkozó első másodperceiben fel tudja mérni, erre sor kerülhet-e. Sok nő eleve feltünteti a profilján, hogy nem érdeklik az egyéjszakás kalandok, de aztán a végén mégis csak újdonsült randipartnerük ágyában kötnek ki. Egy 34 éves férfi így fogalmazott: "Magától értetődő, hogy az emberek kihasználják egymást, és természetes, hogy a Tinder sem más ebből a szempontból. Így egyszerűen csak könnyebben megy ez az egész.

Egy 36 éves férfi szerint a Tinder már csak úgy működik, hogy ha a nő hazudott a profilján, nagyobb az esélye annak, hogy szex is lesz az első randin. Egy 38 éves válaszadó arról számolt be, hogy egy bárban találkozott a Tinderen megismert nővel, és rögtön látta, hogy nagyon kövér hölgyről van szó. Elmenekült volna, ha teheti, de jobb híján inkább alkalmi szex lett a találkozóból.

Dr. van Hooff és társai arra voltak kíváncsiak, hogy a Tinder hatással van-e az intimitásra és a kapcsolatokra. Kiderült, hogy mindenki azt hiszi, hogy őszinte, miközben a lehető legjobb képet mutatja önmagáról, és ez sokakból a legrosszabb énjét hozza ki. Becsapva érzik magukat, ami sokakat mintegy feljogosít arra, hogy visszaéljenek a helyzettel, és gyors szexhez jussanak, majd egyszerűen eltűnjenek.