Te tudod, hogy miért szerencsétlenebb nap péntek 13-a, mint bármelyik másik az évben? Ez a magyarázat! 

A mindenki által rettegett péntek 13 meglepő módon történelmi hagyományokat őriz, valós eseményeket. 

A babona több száz évre nyúlik vissza, egész pontosan 1307. október 7-hez. Ekkor adta ki a francia király a templomos lovagok ellen az elfogató parancsot. Van igazságalapja a történetnek, ugyanis IV. Fülöp tényleg ekkor mért sorsdöntő csapást a lovagokra, akiknek jelentős része kínzókamrákban vagy máglyán végezte. 

Sokan mégis azt mondják, hogy péntek 13-án jó dolgok szoktak velük történniForrás:Dreamstime

Úgy tartják, hogy a pénteki nap önmagában is szerencsétlenséget hordoz. Jézus keresztrefeszítésének napja is ekkorra ( nagypéntek) esett, valamint a középkori naptárakat vezető szerzetesek életét bolygató 13 teliholdat számláló évek is azt igazolják, hogy a péntek és 13-a külön-külön sem túl szerencsések. A hajós közösségekben is elterjedt a babona, hogy pénteken nem szabad útra kelni, mert az veszélyt jelenthet a legénységre nézve. 

Természetesen, még számtalan ilyen történelmi legenda és népi hagyomány terjeng péntek 13-al kapcsolatban, ám azt senki nem tudja, hogy ezek mennyire köszönhetőek a véletlennek. 

Hogyan szabadulhatsz meg a péntek 13.-i babonák sötét hatásaitól?

  1. Minden járműre szigorúan bal lábbal lépj fel. 
  2. Ugyanígy, az összes helységbe bal lábbal térj be először. 
  3. Fekete macska: ezen a napon a fekete háziállat látványa nem szerencsétlenséget hoz, hanem épp az ellenkezőjét jelenti. 
  4. Vess kétszer 13 keresztet: A katolikus, és a görög-keleti vallásban szokás 13 keresztet vetni, ám a görög-keletiek "fordítva" csinálják a katolikusokhoz képest. 
  5. Érdemes ma böjtölni, mert ezzel elűzheted a sötét szellemeket. 

Íme még néhány jó tanács, hogy mit ne tegyél a mai napon, ha babonás vagy.

Az ezzel kapcsolatos tömegpszichológia is működik, ugyanis régebbi években mért statisztikák szerint péntek 13-án sokkal több baleset történik, mint máskor az évben. Ez azért van így, mert az emberek már jó előre attól rettegnek, hogy bajt hoz rájuk a szerencsétlen nap, így nem csoda, hogy be is teljesítik a sorsukat. Egy kaliforniai felmérés szerint 17-21 millióra tehető azon amerikaik száma, akiket érint a péntek 13-al kapcsolatos fóbia - tudta meg az EuroNews.

Idén még egy alkalommal esik 13.-a péntekre, október hónapban.