Ötmilliós sérelemdíjat ítélt meg a bíróság H. Dezsőnek, az olaszliszkai lincselés egyik elkövetőjének. Most úgy tűnik, hogy az összeget az áldozat, Szögi Lajos családja kaphatja meg. 

Még 2006-ban sodorta el autójával Olaszliszkán a gyermek H. Kittit Szögi Lajos tanár. A férfit gyermekei szeme láttára a lány rokonai megölték. Egyikük, H. Dezső jelenleg is börtönben ül, nemrégiben 5 milliós sérelemdíjat ítélt meg neki a bíróság.

Az agyonvert tanár családjának 46 millió forintos kártérítést ítéltek még korábban, ám ők ebből az összegből még semmit sem láttak – írja a Bors, így a H. Dezsőnek járó pénzt is ők kaphatják meg. A férfi egyébként a börtönkörülmények – az illemhely, a meleg víz hiánya és a szellőztetés – miatt perelte be a magyar államot.

H. Dezső milliói Szögi Lajos családjának járnak majdForrás: Shutterstock

„A fogvatartottaknak megítélt összegeknél először az elmaradt gyermektartási díj és a sértettek vagy hozzátartozók polgári jogi igényének kielégítése élvez elsőbbséget. Mivel Szögi Lajos családjának korábban 46 milliós kártérítést ítéltek meg jogerősen, az ötmilliót ők kapják” – magyarázta dr. Surdy Miklós jogász a lapnak, aki korábban bíróként tevékenykedett. Így valószínűsíthető, hogy a H. Dezsőt képviselő ügyvédi iroda sem kap sikerdíjat. 

A Szögi család ügyvédje a Borsnak megerősítette, hogy folyik a végrehajtási eljárás, ami a kártérítést illeti. Sőt azt is elmondta, hogy a megítélt összeg ma már 60 millió forintra tehető a kamatok miatt.