Szivárgó vécé okozott problémát a Nemzetközi Űrállomáson

Forrás: Youtube/European Space Agency, ESA -
meghibásodás víz vécé Nemzetközi Űrállomás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Nemzetközi Űrállomáson egy egyszerűbb meghibásodás is gondokat okozhat: nemrég a vécé ment tönkre, aminek a javítása nem ment egyszerűen. 

A Nemzetközi Űrállomás asztronautáinak sok problémával kell szembenézniük, nemrég például egy meghibásodott vécé okozott zűrzavart. Ami pedig a Földön egyszerű művelet, az korántsem az a súlytalanság állapotában. Maga a mosdó használata sem hétköznapi, hogy a javításáról már ne is beszéljünk. Nem is csoda, hogy nem ment a tervek szerint.

2015-ös felvétel egy űrvécéről – nem ez a meghibásodott darab Forrás: Youtube/European Space Agency, ESA

Az új WC telepítése igen sok felfordulással járt, körülbelül 9,5 liternyi víz ömlött ki a javítás során, amit az asztronautáknak természetesen el kellett tüntetniük. Törülközőkkel próbálták meg „felitatni" a kiszivárgott vizet. Ez azért is fontos, mert nem áll a rendelkezésükre korlátlan mennyiségű víz, ott minden folyadékot újrahasznosítanak, a vizeletüket is megtisztítják... – írja a Popular Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.