Mitől lett az eddig zöldes Lonar-tó vize rózsaszín?

természet Lonar-tó
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elképesztő dolog történt nemrég Mahárástra államban, Indiában. Az ott található Lonar-tó vize zöldesből rózsaszínre váltott. 

A Lonar-tó egészen híres, mert ez a világ harmadik legnagyobb olyan tava, ami egy meteorit becsapódása révén keletkezett, úgy nagyjából 52000 évvel ezelőtt. Ám most azért került a tó a figyelem középpontjába, mert a tó vize rózsaszínes-pirosas színben pombázik. A jelenség megijesztette és kiváncsivá tette a világot.

A helyiek azonban elárulták: nem most történik ilyen először a Lonar-tóval, ám ilyen intenzív színelváltozást eddig nem tapasztaltak. Valószínűleg összefüggésbe hozható például azzal, hogy az amúgy is lúgos pH-val rendelkező tó most még inkább lúgos irányba tolódott, jelenleg 10,5-ös pH-val bír.

A szakértők szerint megnövekedett bizonyok algafajok száma is a vízben, ez okolható még a rózsaszínes árnyalatért - írja a Deccan Chronicle.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.