A sok csapadék és elviselhetetlen hőség miatt idén még több a szúnyog: az emberek óriási, fájó csípésekre panaszkodnak, ráadásul megjelent egy olyan faj is, aminek csípése még kellemetlenebb tüneteket produkál.

A hazánkban őshonos szúnyogok mellett az elmúlt években betelepedett az ázsiai tigrisszúnyog is. A vérszívók már nem csak este, napközben is támadnak, de vajon mit tehetünk ellenük? 

„Ez most tökéletes idő a szúnyogoknak. A nagy esők és árvizek után nem csak a vízparton, de az esővizes edényekben, keréknyomokban is sok a pangó víz, melynek felszínére vagy annak közelébe helyezi el a nőstény szúnyog a tojásait (...) A nagy meleg kikelésre készteti a kis szúnyogokat, melyek éhesen jönnek a világra, s közülük a nőstények azonnal támadnak"– mondta el a Ripostnak Sár József entomológus.

Forrás: Shutterstock

Az Ázsiából néhány évvel ezelőtt betelepült tigrisszúnyog nappal is aktív, ráadásul rossz hír, hogy az elmúlt öt évben már szinte az egész országban elterjedtek. Bár a légi permetezés hatékonynak bizonyult a vérszívók elleni harcban, idén szigorították a vegyszerekre vonatkozó előírásokat, ami megnehezíti a védekezést.

A tudósok arra kérik az embereket, hogy ha ázsiai tigrisszúnyogot látnak, küldjék el a rovar fotóját az adott település nevével és pontos dátummal, és küldjék el az MTA Ökológiai Kutatóközpontjába a szunyog@okologia.mta.hu e-mailcímre, hogy feltérképezzék, Magyarország mely területein telepedtek le a különleges vérszívók.

Az ázsiai tigrisszúnyog kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, a lábait.Forrás: Centers for Disease Control and Prevention