Koronavírus: Potenciális szuperterjesztők járkálhatnak az utcákon

Forrás: Shutterstock -
betegség terjesztő dr. Vokó Zoltán koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Friss információkat tudhattunk mert dr. Vakó Zoltán epidemológustól, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központjának vezetőjétől. Óvatosságra és szabálykövetésre int minket. 

Mint megtudtuk, szerencsére mostanában alacsony az új megbetegedések száma, ez még nem jelenti azt, hogy végleg leszámoltunk volna a vírussal.

"Bárhol felütheti a fejét a koronavírus, jelen van, ezért továbbra is fontos a védekezés. Ha kevesen is, de lehetnek olyan aktív fertőzöttek, akik potenciális szuperterjesztő gócokká válhatnak egy tömegrendezvényen, és tucatjával fertőzhetik meg az egészséges embereket. Szuperterjesztő bárki lehet, így fontos, hogy amennyire lehet, ne gyűljenek össze nagy tömegbe az emberek, mert ez kiemelt veszélyt jelent akkor is, ha csak egy fertőzött van köztük" - fejtette ki a Borsnak.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock

A szakember továbbá elmondta: továbbra is nagyon fontos a maszkviselés, a kellő távolságtartás, a fokozott higiénia, és a tömegrendezvények elkerülése. Már csak azért is, mert nem tudjuk, mitől lesz valakiből szuperterjesztő.

"Továbbra is dolgoznak a járványügyi szakemberek, hogy figyeljék, hol lobbanhat fel újra a járvány, folyamatosan zajlik a megbetegedések esetén a kontaktkutatás és a karanténba helyezés, hogy semmi esetre se terjedjen tovább" - mondta dr. Vakó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.