Ez az oka annak, hogy erősebb a koronavírus második hulláma Magyarországon

védekezés itthon koronavírus második hullám
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azokban az országokban, ahol enyhe volt a koronavírus első hulláma, ott jellemzően a második hullám sokkal erősebb, így van ez nálunk, Magyarországon is.

A Semmelweis Egyetem rektora, Merkely Béla a Vasárnap.hu-nak nyilatkozott a koronavírus második hullámával kapcsolatban. Többek között arról is beszélt, hogy mi lehet az oka annak, hogy a második hullám jóval erősebb és komolyabb hazánkban, a tavaszi, első hullámhoz képest.

Merkely Béla elmondta, hogy miért súlyosabb a második hullám Magyarországon Forrás: MTI/Kovács Tamás

"Mivel az első hullám során nem volt olyan magas a megbetegedések száma, az első ijedség után a koronavírus másodszori megjelenése nem váltott ki félelmet a lakosságból, ezért most sokkal kevésbé vagyunk fegyelmezettek"

- nyilatkozta Merkely.

A rektor szerint továbbra is fokozottan oda kell figyelni magunk és a környezetünk egészségére is, hiszen korosztálytól függetlenül mindenkire nagy veszélyt jelent a vírus.

"Bármely életkorban lehet a vírus lefolyása súlyos, adott esetben halálos, ugyanakkor az biztos, hogy az idősebbek esetében ez lényegesen nagyobb gyakorisággal fordul elő"

- magyarázta az egyetem rektora.

Merkely szerint még mindig úgy tudunk a legjobban védekezni a koronavírussal szemben, ha odafigyelünk a maszkviselésre, a higiéniára és rendszeresen kezet mosunk, illetve megpróbálunk minél kevesebb emberrel találkozni, érintkezni a mindennapokban.

"A karácsony közeledtével azt is érdemes alaposan megtervezni, hogy miként találkozunk majd szeretteinkkel, hogyan óvjuk az idősebb vagy krónikus beteg hozzátartozóinkat. Lehet, hogy szakítanunk kell majd néhány korábbi hagyománnyal és újakat kell teremtenünk helyettük"

- javasolta.

A Semmelweis Egyetem rektora szerint a vírus a védőoltás megjelenésével fog véglegesen eltűnni.

"Meggyőződésem, hogy a sikeres vakcináció ezt a vírusfertőzést eltakarítja majd a Földről"

- zárta le Merkely Béla.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.