Kiderült, miért a fiatalokat támadja leginkább a mutálódott koronavírus

Fotó: Csudai Sándor - Origo -
Falus András fiatalok koronavírus vírus fertőzés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg a járvány első és második hullámában leginkább a 65 év felettieket, a harmadik hullámban a 40-es korosztályt érinti leginkább a koronavírus.

Falus András szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy a vírus mutáció erősebben kötődik, ezért a fiatalok erősebb immunrendszerét is át tudja játszani. Kockázati faktor lehet továbbá az egészségtelen életmód, az elhízás, valamint a dohányzás is

-mondta az immonológus az InfoRádiónak.

Jelenleg több mint tízezer vírusminta genetikai elemzésével 771 koronavírus-mutánst mutattak ki Indiában, köztük egy olyat is, melyen kétféle mutációt is megfigyeltek. Mivel azok a variánsok tudnak leginkább szaporodni, amelyek fertőzőbbek, egy egyszerre fertőzőbb és ellenállóbb variánsnak igen jó esélye van az elszaporodásra. Így vált domináns mutációvá Európában a fertőzékenyebb brit variáns, és ezért terjed globálisan is az ellenállóbb dél-afrikai változat is.

Fotó: Csudai Sándor - Origo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.