Megtalálták a hosszú élet titkát: ezzel a módszerrel akár 120 évig is élhetünk

Forrás: Dreamstime -
öregedés egér hosszú élet titka fehérje hosszú élet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Izraeli tudósoknak sikerült elérniük, hogy a kutatásaikban részt vevő egerek 23 százalékkal tovább élnek. Most azon dolgoznak, hogy ezt a módszert az emberekre is kiterjesszék. 

Izraeli tudósok 23 százalékkal megnövelték az egerek várható élettartamát, és reményeik szerint ezt megismételhetik az emberek esetében is. A kutatás során 250 egérben növelték meg a SIRT6 fehérje szintjét, amely általában az öregedéssel csökken. A tudósok szerint ha ezt sikerülne embereken is alkalmazni, akkor a várható élettartam 120 évre növekedne. Ráadásul a kísérlet során bebizonyosodott, hogy a fehérjében gazdag egerek fiatalosabbak és kevésbé fogékonyak a rákos megbetegedésre - írja a The Times Of Israel.

Az emberiség mindig is kutatta a hosszú élet titkát. Forrás: Dreamstime

Köztudott, hogy a SIRT6 szintje az életkor előrehaladtával csökken. 2012-ben Cohen kezdett el először azzal kísérletezni, mi történik akkor, ha megnöveli az állatok fehérjeszintjét. A kísérlet meglepő eredményt hozott: 15%-kal meghosszabbította az egerek élettartamát, a kísérlet azonban csak a hím egerekre volt hatással.

A legújabb kutatásban - nemzetközi tudósok, köztük Rafael de Cabo professzor, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének együttműködésében - a várható élettartam megnövekedése mind a hím, mind a nőstény egereknél megfigyelhető volt. Bár hozzá kell tenni, amíg a hím eger életét 30%-kal hosszabbította meg a fehérje, addig a nőstény egerek csak 15%-kal éltek tovább.

Az emberiség régóta kutatja a hosszú élet titkát. A 111 éves Dexter Kruger, Ausztrália legöregebb férfija azt állítja, ő a csirkeagynak köszönheti szép korát.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.