A feljegyzések kezdete óta először esett eső hó helyett Grönlandon

Forrás: Bernd Hildebrandt/Pixabay -
globális felmelegedés Grönland jégpajzs klímaváltozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A feljegyzések kezdete óta először esett eső hó helyett a Grönlandot tartósan borító jégtakaró legmagasabb pontján - közölte az amerikai Nemzeti Hó és Jég Adatközpont (NSIDC).

A grönlandi jégpajzs legmagasabb, 3216 méteres pontján a csapadék mindeddig hó formájában jelentkezett, augusztus 14-én azonban mintegy kilenc órán át fagypont felett volt a hőmérséklet, ami miatt nagy mennyiségű jég és hó is elolvadt - közölte a boulderi székhelyű kutatóintézet.

A grönlandi jégpajzs legmagasabb pontján először esett eső hó helyett Forrás: Bernd Hildebrandt/Pixabay

Kutatók a klímaváltozással magyarázzák a melegbetöréseket, amelyek egyre gyakoribbak a térségben, a mostani egy évtizeden belül már a harmadik. Műszeres feljegyzések szerint hasonló "hőhullámok" történtek már 1995-ben, 2012-ben és 2019-ben is, ugyanakkor fúrásból nyert jégmintákon végzett vizsgálatok nem utalnak hasonló olvadási eseményekre az 1800-as évek vége és 1995 között.

Idén valójában már kétszer is meleg levegő áramlott a térségbe, július végén is komoly jégolvadást okozott egy dél felől beáramló ciklon.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.