A gyermekorvos elmondta véleményét a 12 éven aluliak oltásáról: náluk ez lehet a legsúlyosabb

Forrás: Shutterstock -
gyermekorvos oltás koronavírus gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Dr. Bense Tamás gyermekorvos beszámolt arról, mikor kezdődhet a gyerekek Covid elleni oltása.

Dr. Bense Tamással a Blikk készített interjút arról, hogy mikorra várható a 12 éven alul gyermekek beoltása.

"Igen, ez egyértelműen a vírus mutálódásának köszönhető, pedig ez a korosztály - a nagyóvodások, kisiskolások - általában igen jó ellenállóképességű gyerekekből áll. Sokszor úgy esnek át a fertőzésen, hogy alig vannak tüneteik, de ha talál otthon egy oltatlan nagypapát vagy anyukát, ott egyértelműen be fog robbanni a bomba. Ráadásul náluk kevésbé lehet elvárni a szakszerű maszkviselést, ahogy a szabályos kézmosás elmaradása, a távolság betartása is gond" - felelte a gyermekorvos arra a kérésre, hogy mennyit változott a vírus, hiszen egy gyermeknél eddig nem voltak látványos tünetek.

Lehet, hogy már decemberben elindulhat a 12 év alattiak oltása Forrás: Shutterstock

Hozzáteszi, hogy bár az igaz, hogy az oltottak is közvetíthetnek fertőzést, náluk mégis teljesen más a betegség lefutása. A gyermekeknél elsősorban nem is a vírus, hanem az utótünetek lehetnek súlyosak:

"A gyerekeknél elsősorban nem is a vírus, hanem az utána néhány héttel megjelenő utótünetek tudnak meglehetősen súlyosak lenni, amelyek majdnem minden szervre, szívre, tüdőre, májra lehetnek veszélyesek és még idegrendszeri tünetek is felléphetnek. Hónapokig tartó szaglásvesztés is jelentkezhet, ami nagyon nehezen befolyásolható."

Dr. Bense Tamás bízik abban, hogy már decembertől elkezdődhet a 12 év alattiak beoltása. Az oltás ugyanaz lesz, mint a felnőttek esetében, csak a dózis lesz más. Komoly mellékhatásokra nem kell számítani, esetleg apró duzzanatra, kis hőemelkedésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.