Azt kéri a kormány, hogy aki teheti, a jövő héttől dolgozzon otthonról - Ezzel is lassítani akarják az omikron terjedését Angliában

omikron variáns Anglia home office omikron koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit kormány azt kéri, hogy aki megteheti, a jövő héttől inkább otthonról dolgozzon - közölte szerdán Boris Johnson miniszterelnök.

Johnson a Downing Streeten tartott szerda esti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: az iránymutatást - ami egyelőre Angliára vonatkozik, de a brit kormány az Egyesült Királyság többi nemzetének kormányaival is egyeztet - a koronavírus nemrégiben azonosított omikron változatának felbukkanása indokolja. A kormány célja az, hogy a variáns vizsgálatának ideje alatt is lassítsa az omikron terjedését, és időt nyerjen ahhoz is, hogy minél többen megkaphassák a koronavírus elleni oltás emlékeztető és hatáserősítő harmadik dózisát.

Boris Johnson a szerda esti sajtótájékoztatón elmondta: génszekvenciális szűréssel eddig 568 esetben mutatták ki országszerte az omikron koronavírus-változat jelenlétét, de biztos, hogy a valós szám ennél sokkal magasabb.

Boris Johnson arra kérte a briteket, hogy aki teheti, dolgozzon otthonról Forrás: AFP/Jessica Taylor

A brit kormányfő bejelentette: az otthoni munkavégzést javasló útmutatás mellett kötelezővé válik a maszkok viselése a legtöbb zárt angliai közösségi intézményben, köztük a színházakban és a mozikban.

Angliában a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben eddig is kötelező volt a maszkviselés. A szerdán bejelentett, pénteken érvénybe lépő intézkedés ezt a kötelezettséget terjeszti ki.
Johnson hangsúlyozta: természetesen továbbra sem kell maszkot viselni az éttermi étel- és italfogyasztás, az edzőtermekben végzett testedzés közben vagy közösségi énekrendezvényeken.
A jövő hét közepétől azonban a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) által kiadott oltási igazolást kell majd felmutatni a belépéshez az éjszakai szórakozóhelyekre és a nagy tömegeket vonzó rendezvényekre.

A brit kormányfő elmondta: ez az előírás a zárt belső terű, több mint 500 főt befogadó, ülések nélküli közösségi intézményekre, valamint a négyezer főt meghaladó kapacitású, ugyancsak ülések nélküli kültéri rendezvényhelyszínekre érvényes, illetve bármely olyan közösségi rendezvényközpontra, amely tízezernél több látogató fogadására alkalmas. Boris Johnson kiemelte: mindez azt a célt szolgálja, hogy a rendezvényhelyszínek továbbra is teljes befogadó kapacitásukkal működhessenek, és a közönség tagjai bízhassanak abban, hogy a többi jelenlévő is felelős módon járt el a kockázatok minimalizálása végett.

Hangolódj a karácsonyra a Life.hu-val!

Szuper ünnepi receptekkel, mutatós, de egyszerűen elkészíthető dekorációkkal és ajándékötletekkel vár a Life.hu karácsonyi rovata. Készülődj velünk az év legszebb időszakára!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.