Kiderült, hogy mennyi idővel csökken a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága

Forrás: Shutterstock -
kutatás hatékonyság oltás koronavírus
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Magyar kutatók utánajártak, hogy a második és a harmadik oltást követően mennyi idővel csökken a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága. Mutatjuk az eredményeket.

A vizsgálatot az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adatai alapján a Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai Elemző Munkacsoport (JMEEM) hat tagja végezte el egy úgynevezett screening módszer segítségével.

A módszer lényege, hogy a teljes lakosság átoltottságát összehasonlítják azzal, hogy az igazoltan fertőzöttek milyen arányban voltak beoltva az országban.

A kutatók a teljes, 2021-es évre vonatkozó adatokból dolgoztak egészen 2022. január 24-ig bezárólag. A vizsgálat a tavaly tavaszi harmadik hullámot okozó alfa, illetve az őszi, negyedikért felelős delta időszakával foglalkozik, valamint már a harmadik oltások hatására is rávilágítanak - írja a Blikk.

Kiderült, hogy mennyi idővel csökken a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága - A kép illusztráció Forrás: Shutterstock

A JMEEM kutatói szerint minden beadott vakcina hatékonysága lényegében csökkent a vizsgált időszakban, csakhogy amíg a Pfizer–BioNTech- és a Moderna minden korcsoportnál egyenletesen és kisebb mértékben, addig a Sinopharm-, a Szputnyik V és az AstraZeneca-oltás hatékonyságánál meredekebb csökkenést mértek.

A tanulmányban továbbá megállapították, hogy kezdetben mind a hat vakcina magas védelmet nyújt minden korosztályban, ám a kínai vakcina hatékonysága kisebb az időseknél. A csökkenés minden korosztályt érintett, de leginkább a fiatalokat. A védettség csökkenését a harmadik, emlékeztető oltás egyértelműen meggátolta, ami jobban jelentkezett azoknál, akik harmadikként ugyanazt az oltást kérték, vagyis a Sinopharm-, a Szputnyik V- és az AstraZeneca-vakcinánál. A harmadik oltások túlnyomóan mRNS-oltások voltak.

A kutatás szerint a két mRNS-vakcina, a Pfizer és a Moderna hozta a legjobb eredményeket az összes korosztályban, még a csökkenő hatékonyságot is figyelembe véve.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.