Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet lát el a Fővárosi Nagycirkusz

artista cirkusz Orosz-ukrán háború orosz ukrán háború
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Több mint száz ukrán cirkuszművész menekültet fogadott be a Fővárosi Nagycirkusz, a kijevi es a harkivi artistaképzők növendékei mostantól Budapesten tudják folytatni tanulmányaikat - közölte a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ.

A Fővárosi Nagycirkusz manézsában rendhagyó társulati ülést tartottak csütörtökön az Ukrajnából menekült artistaművészek, gyermekek, szülők és oktatók helyzetéről. A megbeszélésen szó esett az ideérkezők teljes ellátásáról, foglalkoztatásáról, a magyar és ukrán cirkuszi iskolák együttműködéséről, valamint a cirkuszművészet megbonthatatlan egységéről - áll a közleményben.

Az elmúlt hetek során Ukrajnából több száz artistaművész érkezett Magyarországra: gyerekek, szülők, artista tanárok és artistanövendékek. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkára köszönetét fejezte ki a magyar cirkuszművészetben létrejött összefogásért a Nemzeti Cirkuszművészeti Központnak, az INspirál Cirkuszközpontnak, a Baross Imre Artistaképző Intézet Szakgimnáziumnak, a Recirquel Társulatnak és a Balance Akrobatika & Torna Clubnak. Az államtitkár kiemelte, hogy ebben a különleges történelmi helyzetben a művészek tanulhatnak egymástól, egymás kultúrájából, szakmai tudásából.

A Fővárosi Nagycirkusz munkatársai jelenleg száz fő napi háromszori étkezéséről gondoskodnak, segítenek a nagy mennyiségű adományok elosztásában, a tolmácsolásban és a napi feladatok gördülékeny lebonyolításában. Az itt tartózkodás időszaka alatt a Fővárosi Nagycirkusz a felnőtteknek kétféle lehetőséget tud ajánlani: a fiatalok felügyelete mellett önkéntesként segíthetik az intézmény munkáját, illetve a hivatalos munkavállalást. Borsós Beáta, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ ügyvezető igazgatója szerint a munkavállalás jogi kereteinek megteremtése, a bejelentés és az adminisztráció folyamatosan zajlik. Emellett különböző programokat is szervez a menekülteknek.

A Szentivánéji Álmodók című előadásuk teljes bevételét az itt lévő artistákra és artista tanárokra fordítja a cirkusz, mindenekelőtt rekviziteket fognak számukra biztosítani. Szeretnék megteremteni a körülményeket a Művésztelepen és a próbahelyiségekben ahhoz, hogy alkotni és gyakorolni tudjanak.

A cirkuszi világnap alkalmából, április 16-án egy közös fellépést terveznek az ukrán és a magyar artisták.

A Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémia és a Harkivi Cirkusz Stúdió oktatói köszönetüket fejezték ki a befogadásukért.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos cikkeinket itt olvashatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.