globális felmelegedés víz magyar vízhiány víz világnapja Magyarország
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Március 22-én van a víz világnapja, ennek apropójából pedig Juhász Árpáddal beszélgettek a Mokka műsorvezetői. A geológus elmondta, hogy a világ vízhelyzete egyre rosszabb, komoly drámák zajlanak Indiában, a sarkvidéken és nem mellesleg hazánkban is.

Március 22-én van a víz világnapja. Ez alkalomból a Mokka vendége volt Juhász Árpád geológus, aki elmondta, hogy a Föld vízmennyisége csökken, az emberi népesség pedig egyre nő, ami hosszú távon nagy veszélyt jelent a bolygónkra.

A geológus arról is beszélt, hogy hogy hiába nevezzük a Földünket a víz bolygójának, az egész Földön az édesvíz aránya csupán 3% , és ebből a 2,5% a sarki jégtakaró. Mindössze 0,5% a tiszta édesvíz, azonban ez a mennyiség egyre szennyezettebb, mivel az emberek nem tudják annyira tisztítani azt a mennyiséget, amennyit felhasználnak.

A geológus Magyarországról is ejtett néhány szót, és ijesztő jövőképet tárt a nézők elé.

"Magyarországon a termőtalajoknak a felső rétege annyira kiszáradt az elmúlt hónapok alatt, hogy a felső húsz centiméterben már csak 40% maradt a víz. Ez katasztrofális..."

- közölte a sokkoló adatokat Juhász Árpád. Március 21-én például belügyminisztériumi rendelkezések léptek érvénybe a vízválság következtében. A teljes beszélgetést ide kattintva lehet megnézni.

A víz nélkül elképzelhetetlen létezésünk, és a jövőnk is. Forrás: Great-Images

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.