A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. Az esemény idei szlogenje: „Vizet mindenkinek!" De milyen vizet fogyasszunk? Jobb-e az ásványvíz, mint a csapvíz? Mire jelentenek gyógyírt a gyógyvizek? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője válaszol.

Miért igyunk vizet? 

„Egy 80 kilogramm súlyú felnőtt szervezete körülbelül 54 liter vizet tartalmaz. A csecsemők szervezetének átlagos folyadéktartalma ennél is magasabb, ezért is érzékenyebbek a folyadékhiányra. Az idősebb korosztályra jellemző, hogy bár kevesebb a szervezet víztartalma, romlik a szomjúságérzet, ezért hajlamosak a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztani" – figyelmeztet dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője. Hozzáteszi: az agy 75, a vér 80, a szem 90 százaléka víz. Ha szerveink nem jutnak elegendő vízhez, romlik a hatékonyságuk. Az emberi szervezetben fellépő vízhiány következtében a vér sűrűsége növekedhet, és romolhat a szervezet oxigénellátottsága.

Tényleg jobb az ásványvíz?Forrás: Shutterstock

Mennyi vizet igyunk? 

Testsúlyunktól függ, hogy mennyi vizet kell fogyasztanunk. 10 kilogrammonként 4 deciliter napi fogyasztás javallott, vagyis egy 40 kilogrammos szervezetnek napi 1,6 liter, egy 90 kilogrammos embernek azonban már 3,6 liter az ajánlott mennyiség. Ezt az átlagosan 3 liter folyadékot azért kell elfogyasztanunk, mert ennyit veszítünk el naponta verejtékezéssel, vizelettel, széklettel és a kilélegzett levegő páratartalmával. 

Milyen vizet igyunk? 

Azt kell figyelni az ásványvízcímkéken, hogy milyen arányban tartalmazzák az összetevőket. A kálium és a magnézium együttes tartalma lehetőleg ne legyen magasabb, mint a nátriumé. A különböző összetételű, vagyis különböző ásványianyag-tartalmú vizeket érdemes váltogatva fogyasztani. Magyarországon csapvizet is bőségesen lehet inni, mivel a hazai víziközművek vizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy a magyar csapvíz jó minőségű. Az esetlegesen előforduló szennyeződésekért legtöbbször nem a vízforrás, hanem a vízvezetékrendszer felelős. Minél mélyebbről hozzuk a vizet a felszínre, annál tisztább – Magyarországon a csapvíz alig 4 százaléka származik felszíni vízfolyásból.

Mennyit igyunk naponta?Forrás: Thinkstock

Mi az ásványvíz? 

Attól, hogy egy víz palackozott, még nem ásványvíz. A kulcskérdés a víz ásványianyag-tartalma. A természetes ásványvizek összes ásványianyag-tartalma hazánkban literenként 400 és 2500 milligramm között van. Érdemes tájékozódnunk a vizek címkéiről: az egyes ásványvizek ásványianyag-összetétele eltér, így más-más problémák megoldásában segíthetnek.

A magnéziumban dús ásványvizek például javítják a szellemi teljesítőképességet, valamint hozzájárulnak izomzatunk megfelelő működéséhez. Várandós és szoptatós anyák megnövekedett magnéziumszükségletének pótlására is alkalmasak – és számukra a kalciumban gazdag ásványvizek fogyasztása is javallott. Mindkét összetevő fontos például a csontritkulás megelőzésében. A vashiánnyal küzdőknek érdemes magas vastartalmú ásványvizeket választaniuk. A hidrogén-karbonátban gazdag, alkalikus ásványvizek semlegesítik a savtúltengést, így enyhíthetik a reflux tüneteit. A szulfátos ásványvizek pedig serkentik a bélműködést, és krónikus székrekedés esetén jelentenek segítséget. A kisbabák számára az alacsony – legfeljebb 500 milligramm – ásványianyag-tartalmú vizek ajánlottak. 

Mi a gyógyvíz? 

A gyógyvizek olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Ásványianyag-tartalmuk literenként legalább 25-30 ezer milligramm. Csak orvosi felügyelet mellett fogyasszuk! Gyógyvizeink nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, és alkalmasak fürdő-, illetve ivókúrára is.

A gyógyvizek lehetnek hidegek, illetve termál- vagy hévizek. Magyarország rendkívül gazdag hévízkészlettel rendelkezik: több mint 150 meleg vizes gyógyfürdő várja a gyógyulni vágyókat. Fürdőkultúránk több mint 2000 éves múltra tekint vissza. 

Tisztítsuk-e az ivóvizet? 

A vízben található szennyeződések, vegyszerek kiszűrésére számos víztisztító megoldás létezik. A fordított ozmózis elve alapján működő technológia bármelyik háztartásban alkalmazható. Nemcsak tisztítja, hanem lúgosítja is a vizet, így segít megelőzni a szervezet elsavasodása miatt kialakuló betegségeket, mint a krónikus fáradtság, az allergiás megbetegedések, az emésztési zavarok.
Itt is igaz azonban, hogy nem tanácsos kizárólag tisztított vizet inni, hanem érdemes törekedni a változatos vízbevitelre.

Dr. Szigeti József hangsúlyozza: a szomjúságérzés a szervezet vészreakciója. Ne várjuk meg, míg ez megjelenik, egyenletesen elosztott napi folyadékfogyasztással előzzük meg a szervezet súlyos folyadékhiányát jelző szomjúság megjelenését!