A víz világnapja: 6 tény, amelyet eddig biztosan nem tudtál a vízről

ásványvíz víz csapvíz gyógyvíz egészség vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A víz világnapját minden évben március 22-én ünnepeljük. Az esemény idei szlogenje: „Vizet mindenkinek!" De milyen vizet fogyasszunk? Jobb-e az ásványvíz, mint a csapvíz? Mire jelentenek gyógyírt a gyógyvizek? Dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont orvosszakértője válaszol.

Miért igyunk vizet?

„Egy 80 kilogramm súlyú felnőtt szervezete körülbelül 54 liter vizet tartalmaz. A csecsemők szervezetének átlagos folyadéktartalma ennél is magasabb, ezért is érzékenyebbek a folyadékhiányra. Az idősebb korosztályra jellemző, hogy bár kevesebb a szervezet víztartalma, romlik a szomjúságérzet, ezért hajlamosak a szükségesnél kevesebb folyadékot fogyasztani" – figyelmeztet dr. Szigeti József belgyógyász, az Anna Egészségpont szakértője. Hozzáteszi: az agy 75, a vér 80, a szem 90 százaléka víz. Ha szerveink nem jutnak elegendő vízhez, romlik a hatékonyságuk. Az emberi szervezetben fellépő vízhiány következtében a vér sűrűsége növekedhet, és romolhat a szervezet oxigénellátottsága.

Tényleg jobb az ásványvíz? Forrás: Shutterstock

Mennyi vizet igyunk?

Testsúlyunktól függ, hogy mennyi vizet kell fogyasztanunk. 10 kilogrammonként 4 deciliter napi fogyasztás javallott, vagyis egy 40 kilogrammos szervezetnek napi 1,6 liter, egy 90 kilogrammos embernek azonban már 3,6 liter az ajánlott mennyiség. Ezt az átlagosan 3 liter folyadékot azért kell elfogyasztanunk, mert ennyit veszítünk el naponta verejtékezéssel, vizelettel, széklettel és a kilélegzett levegő páratartalmával.

Milyen vizet igyunk?

Azt kell figyelni az ásványvízcímkéken, hogy milyen arányban tartalmazzák az összetevőket. A kálium és a magnézium együttes tartalma lehetőleg ne legyen magasabb, mint a nátriumé. A különböző összetételű, vagyis különböző ásványianyag-tartalmú vizeket érdemes váltogatva fogyasztani. Magyarországon csapvizet is bőségesen lehet inni, mivel a hazai víziközművek vizsgálatai és független mérések is megerősítik, hogy a magyar csapvíz jó minőségű. Az esetlegesen előforduló szennyeződésekért legtöbbször nem a vízforrás, hanem a vízvezetékrendszer felelős. Minél mélyebbről hozzuk a vizet a felszínre, annál tisztább – Magyarországon a csapvíz alig 4 százaléka származik felszíni vízfolyásból.

Mennyit igyunk naponta? Forrás: Thinkstock

Mi az ásványvíz?

Attól, hogy egy víz palackozott, még nem ásványvíz. A kulcskérdés a víz ásványianyag-tartalma. A természetes ásványvizek összes ásványianyag-tartalma hazánkban literenként 400 és 2500 milligramm között van. Érdemes tájékozódnunk a vizek címkéiről: az egyes ásványvizek ásványianyag-összetétele eltér, így más-más problémák megoldásában segíthetnek.

A magnéziumban dús ásványvizek például javítják a szellemi teljesítőképességet, valamint hozzájárulnak izomzatunk megfelelő működéséhez. Várandós és szoptatós anyák megnövekedett magnéziumszükségletének pótlására is alkalmasak – és számukra a kalciumban gazdag ásványvizek fogyasztása is javallott. Mindkét összetevő fontos például a csontritkulás megelőzésében. A vashiánnyal küzdőknek érdemes magas vastartalmú ásványvizeket választaniuk. A hidrogén-karbonátban gazdag, alkalikus ásványvizek semlegesítik a savtúltengést, így enyhíthetik a reflux tüneteit. A szulfátos ásványvizek pedig serkentik a bélműködést, és krónikus székrekedés esetén jelentenek segítséget. A kisbabák számára az alacsony – legfeljebb 500 milligramm – ásványianyag-tartalmú vizek ajánlottak.

Mi a gyógyvíz?

A gyógyvizek olyan ásványvizek, amelyeknek klinikailag bizonyított gyógyhatásuk van. Ásványianyag-tartalmuk literenként legalább 25-30 ezer milligramm. Csak orvosi felügyelet mellett fogyasszuk! Gyógyvizeink nagy része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, és alkalmasak fürdő-, illetve ivókúrára is.

A gyógyvizek lehetnek hidegek, illetve termál- vagy hévizek. Magyarország rendkívül gazdag hévízkészlettel rendelkezik: több mint 150 meleg vizes gyógyfürdő várja a gyógyulni vágyókat. Fürdőkultúránk több mint 2000 éves múltra tekint vissza.

Tisztítsuk-e az ivóvizet?

A vízben található szennyeződések, vegyszerek kiszűrésére számos víztisztító megoldás létezik. A fordított ozmózis elve alapján működő technológia bármelyik háztartásban alkalmazható. Nemcsak tisztítja, hanem lúgosítja is a vizet, így segít megelőzni a szervezet elsavasodása miatt kialakuló betegségeket, mint a krónikus fáradtság, az allergiás megbetegedések, az emésztési zavarok.
Itt is igaz azonban, hogy nem tanácsos kizárólag tisztított vizet inni, hanem érdemes törekedni a változatos vízbevitelre.

Dr. Szigeti József hangsúlyozza: a szomjúságérzés a szervezet vészreakciója. Ne várjuk meg, míg ez megjelenik, egyenletesen elosztott napi folyadékfogyasztással előzzük meg a szervezet súlyos folyadékhiányát jelző szomjúság megjelenését!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.