Házakba tört be, és egy esküvőt is félbeszakított a hatalmas hullámzás Hawaiin - Videó

hullámzás Hawaii Honolulu
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Hawaii déli partjaira betörő hatméteres hullámok a hétvégén házakba törtek be, átcsaptak az autópályákon és egy esküvőt is félbeszakítottak.

A helyi meteorológiai szolgálat szerint a szokatlanul nagy hullámokat a klímaváltozás miatt emelkedő tengerszint és a magasan tetőző ár okozta. A szolgálat egy ügyeletes munkatársa, Chris Brenchley szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb hullámzását élték át. A hatalmas hullámok egy Kailua-Konában szombat este tartott esküvőt is félbeszakítottak: elsöpörték az asztalokat és székeket. A vendégek egy szemtanú szerint nem voltak veszélyben. Később, miután rendbe hozták a helyszínt, meg is tartották a menyegzőt.

Brenchley szerint a hullámok a Csendes-óceán déli részén keletkeztek, ahol jelenleg tél van. Mint mondta, egy különösen erős téli vihar okozta szelek érték el Szamoát és északabbra Hawaiit. A meteorológus hozzátette: az árhullám kialakulásában a bolygó felmelegedése miatti tengerszintemelkedés is szerepet játszott. A hétvégi hullámok több mint hat méter magasak voltak, miközben a legtöbb nagy hullám, amely délről érkezik, általában nem nagyobb három méternél.

Hawaii északi partjainál, ahol a profi szörfösök gyakran versenyeznek, jellemzően nagy hullámok vannak. Az uralkodó hullámok télen az északi partokat, nyáron pedig a déli partokat érik.
A vízimentőknek az egész államban mozgalmas hétvégéjük volt. Csak Oahu szigetén szombaton és vasárnap legalább 1960 mentést hajtottak végre: egy szörfös súlyosan megsérült.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.